Ubijeni zdravstveni radnici u Nigeriji

Svećenici su uspeli uvjeriti svoje sljedbenike da ne primaju vakcine, tvrdeći da će tako njihova djeca postati sterilna (EPA)

Naoružani napadači, za koje se vjeruje da pripadaju grupi Boko Haram, ubili su najmanje 12 zdravstvenih radnika koji su radili na vakcinaciji djece protiv dječije paralize u nigerijskom gradu Kano, saopćila je policija.

Napadi su izvedeni na dvije lokacije u drugom po veličini gradu u Nigeriji, prenose agencije.

Očevici su naveli da su napadači iz vozila kojima su se dovezli otvorili vatru i ubili zdravstvene radnike i druge osobe koje su tu zatekli.

Grad Kano često je meta napada grupe Boko Haram, koja se protivi primjeni zapadne moderne medicine u njihovoj zemlji i sumnja se da njeni pripadnici stoje i iza ovog napada.

Protiv vakcina

Grupa, koja je formirana 2002. godine, odgovorna je za mnogobrojne napade na kršćane u proteklom periodu, a poznata je i po tome što se zalaže za uvođenje šerijatskog zakona u cijeloj Nigeriji, uključujući i jug zemlje, gdje pretežno žive kršćani.

Nekoliko godina ranije religijski svećenici uspeli su uvjeriti svoje sljedbenike da ne primaju vakcine, tvrdeći da će tako njihova djeca postati sterilna.

Nigerija je, uz Afganistan, Pakistan i Indiju, jedna od rijetkih zemalja u svetu u kojima je polio endemska bolest.

Izvor: Agencije