Ubijeni organizatori demonstracija u Iraku

Pod pritiskom demonstracija, premijer Iraka Haider al- Abadi je pokrenuo reformu državnih službi i najavio borbu protiv korupcije (Al Jazeera)

Organizatori velikih antivladinih demonstracija u Iraku postali su meta nepoznatih napadača.

Khalid Akhili, istaknuti aktivista ubijen je ispred svoje kuće u Bagdadu, a Sabah Karmushi je preminuo od posljedica ranjavanja u eksploziji bombe u Basri na jugu.

Osim njih, još su dvojica organizatora demonstracija ubijena u centralnom Iraku. Oni su predvodili masovne demonstracije u centralnom i južnom Iraku, zahtijevajući bolji život i efikasniju borbu protiv korupcije.

Oni su navodno ubijeni zbog njihovih uloga u demonstracijama.

Pod pritiskom demonstracija, premijer Iraka Haider al- Abadi je pokrenuo reformu državnih službi i najavio borbu protiv korupcije.

Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Iraka Saed Mi'aan je istakao da su ti ljudi ubijeni iz privatnih razloga, a ne zbog toga što su organizovali demonstracije.

Državne reforme

Irački aktivista za civilna prava Odai Zaydi je kazao da su političke partije odgovorne za ubistva, jer su one protiv uspostavljanja demokratske vlade u Iraku.

Irački parlament ranije je odobrio reforme državnog aparata koje je predložio premijer Iraka Haider al-Abadi, a koje imaju za cilj doprinijeti borbi protiv korupcije i smanjenju potrošnje državnog novca.

Među ovim reformama je i ukidanje pozicija tri potpredsjednika te ureda tri zamjenika premijera.

Ranije je Vijeće ministara podržalo predložene reforme.

Šest funkcija kojim prijeti ukidanje predstavljaju različite političke i sektaške blokove unutar vlasti.

Ovim prijedlogom bi se također iz vlasti izbacio bivši premijer Nouri al-Maliki, koji je širom zemlje bio kritiziran za raspirivanje sektaških tenzija i za imenovanje odanih, manje kvalificiranih viših oficira u iračkoj vojsci uoči napredovanja grupe Islamska država Irak i Levant prošle godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije