Ubijeni mirovnjaci UN-a u Južnom Sudanu

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je sukobljene frakcije u Južnom Sudanu na okončanje nasilja (Reuters)

Tri indijska vojnika iz mirovne misije Ujedinjenih naroda u Južnom Sudanu ubijena su u napadu na bazu svjetske organizacije u provinciji Jonglei.

UN je saopćio da su napadači iz druge najveće etničke grupe u zemlji upali u bazu Akobo u četvrtak, proganjajući civile iz suprotne etničke grupe, koji su tamo pronašli utočište.

Kontakt sa bazom je izgubljen nakon napada i zamjenik glasnogovornika UN-a Farhan Hag rekao je da je sudbina više od 30 civila, etničkih Dinka, koji su se krili u bazi – nepoznata.

U izjavi u kojoj se generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon obavještava o napadu navodi se: “Postoje naznake da su civili ubijeni ili ranjeni u napadu, ali to se mora potvrditi. Ukoliko se utvrdi da su ti izvještaji tačni, oni koji su to učinili moraju odgovarati za zločine.”

Ambasador Indije u UN-u Asoke Mukerji rekao je da su tri mirovnjaka ubijena tokom napada etničke Nuer omladine.

Obamina poruka

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je u četvrtak sukobljene frakcije u Južnom Sudanu na okončanje nasilja, vraćanje mira i rad na pomirenju, rekavši kako bi njihov sukob mogao minirati napredak koji je zemlja postigla od osamostaljenja.

“Zapaljiva retorika i ciljano nasilje moraju prestati”, rekao je Obama u saopćenju.

“Sve strane moraju slušati mudri savjet svojih susjeda, obvezati se na dijalog i odmah poduzeti korake kako bi se uspostavio mir i potaknulo pomirenje”, dodao je.

U sukobima u Južnom Sudanu, koji su po vlastima počeli pokušajem državnog udara bivšeg zamjenika predsjednika Rieka Machara, političkog suparnika šefa države Salve Kiira, poginulo je više od 500 osoba, a postoji mogućnost da se prošire na ostatak zemlje.

Ti su sukobi otkrili duboko političko, a ponekad i etničko suparništvo unutar režima, koje korijene vuče iz desetljeća ustanaka Južnog Sudana protiv Sudana, koji su 2011. završili nezavisnošću zemlje.

Izvor: Agencije