Ubijena tri Palestinca na Zapadnoj obali

Napadi su se desili na ulazu u Kiryat Arbu, naselje kod Hebrona na jugu Zapadne obale (Reuters)

Izraelske snage ubile su iz vatrenog oružja trojicu Palestinaca tokom navodnih napada na ulaz u izraelsko naselje, što je nastavak smrtonosnog nasilja na okupiranim palestinskim teritorijama.

Izraelska vojska navela je kako su dvojica Palestinaca dovezla automobil na autobusku stanicu, a potom otvorila vatru na vojnike koji su čekali na ulazu u Kiryat Arbu, naselje kod Hebrona na jugu Zapadne obale u ponedjeljak.

Čuvari područja odgovorili su na vatru i ubili napadače, navodi vojska. Jedan vojnik je ranjen i prevezen u bolnicu.

Dvadesetak minuta kasnije automobil je udario u vojno vozilo na istom mjestu, a vojnici su ubili palestinskog vozača. Troje pripadnika izraelskih snaga sigurnosti ranjeno je u drugom napadu.

Ministarstvo zdravlja Palestine potvrdilo je da su trojica Palestinaca ubijena.

Erupcija nasilja

U proteklim mjesecima došlo je do rasta broja protesta protiv višedecenijske izraelske okupacije palestinskih teritorija. Grupe koje se bave zaštitom ljudskih prava optužuju izraelske snage da preoštro odgovaraju na demonstracije.

Od 1. oktobra izraelske snage sigurnosti ili nelegalni naseljenici ubili su 199 Palestinaca, među kojima su nenaoružani demonstranti, prolaznici i napadači, a više od 55 ih je iz Hebrona.

Istovremeno, palestinski napadači su ubili najmanje 28 Izraelaca, većinom u napadima nožem.

Erupcija nasilja desila se u oktobru prošle godine nakon rasta izraelskih upada u kompleks džamije Al-Aqsa, najsvetijeg muslimanskog mjesta izvan Saudijske Arabije.

Izvor: Al Jazeera i agencije