Oglasi

Ubijena četiri Palestinca na granici s Izraelom

Ovo je četvrti petak uzastopno u kojem se održavaju demonstracije u okviru pokreta Veliki marš povratka.
Od početka protesta 30. marta izraelske snage sigurnosti ubile su najmanje 37 Palestinaca u toj priobalnoj enklavi, dok ih je ranjeno više od 4.000AP

Najmanje četiri Palestinca ubijena su tokom današnjih protesta na granici Pojasa Gaze i Izraela, dok ih je više od 729 ranjeno, među kojima i 45-ero djece.

Ovo je četvrti petak uzastopno u kojem se održavaju demonstracije u okviru pokreta Veliki marš povratka.

Od početka protesta 30. marta, izraelske snage sigurnosti ubile su najmanje 39 Palestinaca u toj priobalnoj enklavi, dok ih je ranjeno više od 4.000.

Ahmed Rashad (24) ubijen je, kako navodi palestinsko Ministarstvo zdravstva, pogotkom iz vatrenog oružja u glavu.

Nešto ranije preminuo je i 25-godišnji Ahmed Abu Akil u bolnici. Kako se navodi, on je pogođen bojevim metkom također tokom protesta.

Kasnije su potvrđene smrti 15-godišnjeg Mohammeda Ibrahima Ayyouba i 29-godišnjeg Saada Abdula Majida Abdul-Aala Abu Taha.

Bacanje letaka upozorenja

Učesnici demonstracija na granici Gaze i Izraela slali su zmajeve preko ograde, a na nekima su bile poruke Izraelcima "Za vas nema mjesta u Palestini".

S druge strane, izraelske snage bacale su letke u Pojas Gaze kojima se Palestinci upozoravaju da ne prilaze prigraničnoj ogradi.

"IDF (Izraelske odbrambene snage) spreman je za sve scenarije. Držite se dalje od ograde i ne pokušavajte je oštetiti", piše na lecima koje su avioni bacali rano jutros.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.