Ubijena dva francuska vojnika u Banguiju

Dvojica francuskih vojnika ubijena su u sukobu s naoružanim grupama tokom noći u glavnom gradu Centralnoafričke Republike Banguiju, petog dana vojne operacije Sangaris, kojom kane uspostaviti sigurnost u zemlji, objavilo je francusko predsjedništvo.

Francuski predsjednik Francois Hollande i ministar vanjskih poslova Laurent Fabius doputovali su u Bangui kasno u utorak, te se poklonili palim vojnicima.

U ranije izdatom saopćenju, francuski predsjednik je izrazio poštovanje za žrtve, te ponovio svoju podršku francuskim jedinicima, koje, uz afričke snage, rade na uspostavi sigurnosti u CAR-u i zaštiti stanovništva, te jamčenju pristupa humanitarnoj pomoći, prenosi Hina.

Prvi gubici

To su prvi gubici francuskih snaga od pokretanja operacije Sangaris u četvrtak.

Francuski vojnici su u ponedjeljak počeli osjetljivu operaciju razoružanja milicija i oružanih grupa, nakon novog vala nasilja u kojem je prošle sedmice poginulo skoro 400 ljudi u glavnom gradu.

Francuska je rasporedila 1.600 vojnika u svojoj nekadašnjoj koloniji, u kojoj je došlo do nasilja nakon što su muslimanski pobunjenici došli na vlast u martu u zemlji u kojoj većinu čine kršćani.

Francuske trupe su upućene pod mandatom Ujedinjenih naroda u cilju ponovnog uspostavljanja reda, zajedno s Afričkom unijom, kako bi pojačali postojeću mirovnu misiju sa skoro 6.000 vojnika.

Izvor: Agencije