Ubijen zvaničnik albanske partije u Kumanovu

Ubijen je jedan od kandidata za predsjednika ogranka albanske Demokratske unije za integraciju (DUI) u Kumanovu u Makedoniji.

Kako neslužbeno saznajemo, na Xhemaila Rexhepija su, dok je sjedio u jednom kafiću, pucale pristalice Bajrama Limanija v.d. predsjednika kumanovskog odbora DUI-a.

Nakon rafalne paljbe napadači su se odvezili u nepoznatom pravcu, a policija vrši uviđaj u kumanovskom naselju Bedinje, objavili su mediji.

Povrijeđene dvije osobe

U pucnjavi su povrijeđene dvije osobe, od toga jedna teže i prebačena je u Urgentni centar u Skoplju. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je da se dogodila pucnjava, ali ne navode detalje.

Rexhepi, poznat kao Komandant Orao, proteklih sedmica je javno tvrdio da ima većinsku podršku za mjesto predsjednika lokalnog odbora DUI-a, ali da se stranačka centrala protivi tome.

U izjavi za makedonsku televiziju Alsat-M Bajram Limani, potvrdio je da je učestvovao u incidentu i napomenuo da će sarađivati sa policijom i tužilaštvom.

“Bio sam na radnom mjestu u partijskom odboru u Kumanovu zajedno sa mojom kolegama. Onda je ušla grupa i napala nas. Željeli su da mi pocijepaju dokumenta i dosijee koje sam imao ispred sebe. Napali su nas stolicama, bokserima… Bili smo prinuđeni da branimo naše dostojanstvo i izvadili smo oružje da bi ih zaplašili. Jedan od mojih kolega je pucao u vazduh da bi ih otjerao, ali oni se nisu povukli. Troje je napalo njega, a četvoro mene. Pri fizičkom kontaktu moguće je da je ispucan neki metak iz pištolja. Mi nismo ništa uradili namjerno. Šta se desilo, ne znam jer nekoliko minuta nakon tuče, napustili smo mjesto događaja. Sve je snimljeno kamerama, dakle postoje snimci  i organi reda mogu da utvrde šta se dogodilo.”

Izvor: Al Jazeera