Ubijen vođa oružane grupe na Filipinima

Filipinske sigurnosne snage ubile su vođu jedne muslimanske oružane grupe odgovorne za napade na civile, koja izražava privrženost oružanoj grupi Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Mohammad Jaafar Maguid bio je osnivač i vođa grupe Ansar Al-Khilafah.

On je ubijen u četvrtak poslije ponoći u ljetovalištu u provinciji Sarangani, na velikom otoku Mindanau, na jugu Filipina.

U saopćenju se dodaje da je troje njegovih saradnika uhapšeno.

Više od 120.000 žrtava

Ansar Al-Khilafah jedna je od brojnih oružanih grupa aktivnih na Mindanau, gdje živi velika muslimanska zajednica.

U raznim pobunama u tom dijelu zemlje poginulo je više od 120.000 ljudi u posljednjih nekoliko desetljeća.

Šef regionalne policije Cedrick Train rekao je da je Jaafar Maguid tražen zbog napada koje je izvršio bombama ručne izrade tokom seoskih proslava.

Dodao je da njegova grupa Ansar Al-Khilafah u svojim bazama podiže zastavu ISIL-a i traži da ih ova grupa prizna.

Još je rekao kako vlasti strahuju da je grupa Ansar Al-Khilafah umiješana u napad u Davau, najvećem gradu na Mindanau, u septembru, u kojem je ubijeno 15 ljudi.

Opasnost od osvete

Maguid, koji, kako je Train naveo, ima 32 godine, pojavio se 2016. godine na videosnimku objavljenom na društvenim mrežama u kojem su šefovi drugih oružanih grupa izražavali privrženost ISIL-u.

Vojska je ubila osam članova Ansar Al-Khilafaha u razmjeni vatre u novembru 2015. u Palimbangu, rodnom Maguidovom mjestu, koje se nalazi oko 1.000 kilometara južno od Manile.

Ministar unutrašnjih poslova Filipina Ismael Sueno upozorio je da bi ubistvo Maguida moglo dovesti do odmazde njegovih pristalica, posebno za vrijeme katoličkih proslava koje se očekuju ovih mjeseci na Filipinima, većinski katoličkoj zemlji.

Izvor: Agencije