Ubijen visoki zapovjednik talibana

Asmatullah Shaheen je bio lider plemena Bhittani i više od dvije godine predsjednik Vrhovnog vijeća talibana (AFP)

Neidentificirana naoružana grupa ubila je jednog od visokih zapovjednika pakistanskih talibana Asmatullaha Shaheena.

Vatra je otvorena na automobil u kojem je bio Shaheen u selu Dargah Mandi, u blizini Miranshaha, glavnog grada nemirne plemenske oblasti Sjeverni Vaziristan, prenosi AFP.

Osim Shaheena, poginula su još trojica njegovih saradnika, a prema tvrdnjama njegovog rođaka, još dvojica ljudi su teško ranjena i nalaze se u kritičnom stanju.

Vjeruje se da je to ubistvo posljedica rivalstva u okviru talibanskog pokreta, prenosi Tanjug.

Shaheen je, kako se vjeruje, u srednjim četrdesetim godinama.

Ranije je bio privremeni šef talibana, a Pakistan je ucijenio njegovu glavu na 10 miliona rupija (blizu 95.000 dolara).

Analitičari predviđaju da njegova smrt neće bitno utjecati na budućnost trenutno obustavljenih mirovnih pregovora pobunjenika s Vladom Pakistana.

Shaheen je bio lider plemena Bhittani i više od dvije godine predsjednik Vrhovnog vijeća talibana.

Neslaganje s talibanima

Prema izvorima bliskim Shaheenu, on je u decembru smijenjen sa tog položaja zbog neslaganja s drugim pobunjeničkim zapovjednicima.

Postao je poznat nakon što je preuzeo odgovornost za samoubilački napad na povorku šiita u Karačiju decembra 2009. godine, u kojem je poginulo najmanje 43 ljudi, a ranjeno više od 100.

Prema riječima neimenovanog obavještajnog zvaničnika iz Peshawara, Shaheen je također bio tražen kao inicijator brojnih drugih napada, čija su meta najčešće bile pakistanske vojne snage.

Ranije ovog mjeseca Pakistan je počeo pregovore s talibanima s ciljem okončanja njihove sedmogodišnje pobune protiv vlasti.

Pobunjeničke grupe su, međutim, nastavile s gotovo svakodnevnim napadima, dok dijalog nije prekinut prošle sedmice, za šta je neposredni povod bilo saopćenje pobunjenika da su ubili 23 oteta vojnika.

Od tada pakistanske zračne snage provode napade na plemenske oblasti u blizini granice s Afganistanom, u kojima su do sada poginuli deseci osoba.

Izvor: Agencije