Ubijen visoki oficir Revolucionarne garde Irana

'Trump bi trebalo da zna da smo mi nacija mučeništva, a mi smo tu i čekamo ga', rekao je general iranskih specijalnih jedinica (EPA)

Visoki oficir elitne Revolucionarne garde Irana likvidiran je u zračnom udaru izvedenom u pograničnom pojasu Iraka i Sirije, na sirijskoj teritoriji, saopćile su u ponedjelak iračke snage sigurnosti i zvaničnici lokalnih paravojnih frakcija.

Nije potvrđen identitet ubijenog iranskog oficira, koji je, kako se navodi, likvidiran s još trojicom svojih saputnika, prenosiu Tanjug, pozivajući se na Reutersa.

U vozilu u kojem je putovao visoki iranski oficir bilo je oružja, a napad je izvršen između subote i nedjelje, neposredno nakon što je njihov automobil prešao iz Iraka na teritoriju Sirije.

Bez informacija o izvršiocima napada

Iračke paravojne jedinice koje podržava Iran pomogle su da se pronađu tijela nastradalih, potvrđeno je iz dva izvora, ali bez drugih, detaljnijih informacija o vremenu i eventualnim izvršiocima napada.

Ova likvidacija je izvedena nakon ubistva iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fakhrizadeha nadomak Teherana.

Za napad su iranske vlasti optužile Izrael, koji je istovremeno pokrenuo zračne udare na brojne iranske i sirijske ciljeve na teritoriji Sirije.

Izvor: Agencije