Oglasi

Ubijen politički analitičar i savjetnik iračke vlade Hisham al-Hashimi

Napadači na motociklima pucali su na Hashimija ispred njegove kuće u Bagdadu, niko još nije preuzeo odgovornost.
Hashimi al-Hashimi je imao dobre veze s političarima, aktivistima i zvaničnicima iračkog ParlamentaScreenshot/AP

Naoružani napadači ubili su u Bagdadu Hishama al-Hashimija, poznatog bivšeg savjetnika iračke vlade i političkog analitičara, saopćili su policijski i zdravstveni izvori.

Hashimi je ubijen nedaleko od svoje kuće, javlja Reuters, navodeći da je on pisao brojne tekstove o oružanoj grupi Islamska država Irak i Levant (ISIL) i o milicijama koje su uz podršku Irana dejstvovale u Iraku, prenosi Tanjug.

Policijski izvori rekli su da su naoružani napadači na motociklima pucali na Hashimija ispred njegove kuće u istočnom bagdadskom kvartu Zajuna.

'Dobre veze s političarima'

Britanska agencija navodi da je Hashimi imao dobre veze s političarima, aktivistima i zvaničnicima iračkog Parlamenta, kao i da je radio kao savjetnik u bivšoj vladi iračkog premijera Haidera al-Abadija.

Zvaničnik sadašnje iračke Vlade premijera Mustafe al Khadimija rekao je da je Hashimi nezvanično radio kao njen savjetnik, dodaje Reuters.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za ubistvo Hashimija.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.