Ubijen Palestinac tokom izraelskog rušenja domova

Stanovnici sela izašli su u rano jutro na proteste nakon najave dolaska izraelskih snaga (Al Jazeera)

Izraelske snage ubile su Palestinca u sukobima koji su izbili tokom rušenja domova u južnom selu Um Al-Hiran.

Snimatelj Al Jazeere, koji se nalazio među novinarima koji su pratili događaj, povrijeđen je kad ga je pogodio gumeni metak, ali mu je stanje dobro, javlja Ilias Karam, dopisnik Al Jazeere.

Izraelske snage, potpomognute bagerima i mehanikom, upale su u selo Um Al-Hiran i ispalile kišu metaka u automobil koji se kretao velikom brzinom kod ulaza u selo, ubivši vozača, dodaje Karam.

On je rekao da su izraelske okupacione snage otvorile vatru na Palestince koji su protestirali, upotrebljavajući suzavac i zvučne bombe. Mjesto je okruženo sa svih strana.

Poziv sa džamije

Selu Um Al-Hiran, u kojem živi blizu 400 Palestinaca, prijeti totalno uništenje nakon odluke izraelskog Višeg suda o evakuaciji stanovnika kako bi se na tom mjestu izgradilo izraelsko doseljeničko naselje.

Stanovnici su u ranu zoru izašli na proteste nakon što je sa zvučnika džamije upućeno upozorenje o dolasku izraelskih snaga.

Svi politički i pravni pokušaji te narodni protesti tokom prošlih godina nisu uspjeli spriječiti izraelske vlasti da izvrše odluku o rušenju.

Izraelske vlasti protekle su sedmice srušile 11 domova u mjestu Qalansuwa.

Izvor: Al Jazeera