Ubijen navodni vođa napada na kineski konzulat u Pakistanu

Prošlog mjeseca su tri borca BLA napala kineski konzulat u Karachiju, ubivši pritom četvero ljudi (EPA)

Jedan od navodnih vođa napada pakistanske separatističke grupe na kineski konzulat u Karachiju prošlog mjeseca ubijen je u Afganistanu, kao i pet njegovih saradnika, rekla je pobunjenička grupa koja je preuzela odgovornost za napad.

Balučka oslobodilačka vojska (BLA), koja se protivi projektima povezanima s kineskom inicijativom “Jedan pojas jedan put” u resursima bogatom Balučistanu, objavila je izjavu kojom potvrđuju ubistvo jednog od svojih vođa, Aslama Balocha.

“Važan zapovjednika BLA-a Aslam Baloch ubijen je s pet saradnika u organizaciji, u neprijateljskom napadu u ponedjeljak”, rekao je u izjavi Jiand Baloch, glasnogovornik separatističke grupe, prenosi Hina.

Pakistanska televizija Saama prenijela je kako je Aslam ubijen s nekolicinom zapovjednika u samoubilačkom napadu u Aino Maini u provinciji Kandahar.

Glasnogovornik pakistanskog ministarstva vanjskih poslova nije se oglasio.

Napad na konzulat

Prošlog mjeseca su tri borca BLA napala kineski konzulat u Karachiju, ubivši pritom četvero ljudi. Sigurnosne su snage ubile tri napadača, koji su nosili eksploziv.

Pakistan godinama optužuje Indiju za podržavanje pobunjenika u Balučistanu. Indija pak odbacuje pakistanske optužbe i optužuje Pakistan za poticanje militanata širom regije.

Kina je finansirala razvoj dubokovodne luke Gwadar u južnom Balučistanu te investira u drugo projekte u sklopu divovskog Kinesko-pakistanskog ekonomskog koridora (CPEC).

Balučistan ima velike zalihe minerala i prirodnog plina, ali je najsiromašnija pakistanska pokrajina.

Separatisti se desetljećima bore protiv, prema njima, nepravedne eksploatacije resursa.

Izvor: Agencije