Ubijen drugi zamjenik lidera ISIL-a u Iraku

Brojni visokopozicionirani komandanti ISIL-a, uključujući Abu Alija al-Anbarija, prvog zamjenika Baghdadija, poginulo je u udarima iračke vojske (AP)

Assi Ali Nasser al-Obeidi, drugi zamjenik lidera oružane grupe Islamska država Irak i Levant u Iraku Abu Bakra al-Baghdadija, ubijen je u regiji Anbar, javlja agencija Anadolija.

Kako navodi mreža Ratnih medija, koja djeluje pri iračkom Ministarstvu odbrane, Obeidi je poginuo u zračnom napadu iračkih zračnih snaga koji je izveden na području Bervaneh, na zapadu Anbara.

Obeidi je bio pukovnik iračke vojske, koji je uhapšen nakon što je dezertirao.

Pobjegao je iz zatvora Abu Ghraib 2013. godine i kasnije postao ISIL-ov komandant “Abu Omar Al-Obeidi”.

Rodom iz Hawije (Kirkuk), Obeidi je predvodio generalštab vojnog vijeća ISIL-a.

Brojni ubijeni komandanti

Brojni visokopozicionirani komandanti ISIL-a, uključujući Abu Alija al-Anbarija, prvog zamjenika Baghdadija, poginulo je u udarima iračke vojske na pozicije ove oružane grupe u Iraku u proteklih nekoliko mjeseci.

U zračnim udarima poginuli su i ISIL-ovi komandanti Abu Ala'a al-Ofri, te Abu Hassan al-Sahabi, šef obavještajnog komiteta ISIL-a.

U petak je Ministarstvo odbrane Iraka objavilo kako je “glasnogovornik ISIL-a Abu Mohammad al-Adnani poginuo tokom ofanzive terorističke grupe na grad Barwani na zapadnim teritorijama Iraka”.

Iz ISIL-a još nisu potvrdili navode o pogibiji al-Adnanija.

Izvor: Agencije