Ubijen brat predsjednika Parlamenta Sirije

Od početka rata u Siriji u martu prošle godine, mnogi zvaničnici i visokopozicionirani oficiri vojske ove države izgubili su živote (AP)

Sirijska državna televizija objavila je kako su naoružani muškarci ubili brata predsjednika parlamenta ove bliskoistočne države, prenosi agencija AP.

Prema navodima od utorka, Mohammed Osama Laham je ubijen dijelu Damaska, glavnog grada Sirije, koji se zove Midan. Ne navodi se kada se ubistvo tačno desilo, no sirijski zvaničnik je kazao kako je Laham usmrćen u ponedjeljak navečer.

Sirijski zvaničnik, koji je govorio pod uslovom da se njegov identitet ne objavljuje jer nema ovlasti da komunicira sa medijima, kao i TV stanica naveli su kako je Laham bio brat predsjednika Parlamenta Jihada Lahama.

Od početka rata u Siriji u martu prošle godine, mnogi zvaničnici i visokopozicionirani oficiri vojske ove države izgubili su živote.

Široka koalicija

Sastanak Nacionalnog vijeća Sirije u Dohi rezultirao je izborom novog rukovodstva ovog tijela, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Kako je za ovu agenciji rekao sekretar Vijeća Enes al-Abde, na sastanku je prihvaćen prijedlog o rekonstrukciji rukovodstva tog tijela u koje su uključeni predstavnici oružanih snaga Slobodne sirijske vojske.

Procenat zastupljenosti žena u Nacionalnom vijeću Sirije povećan je na 15 posto.

„Broj predstavnika revolucionara u Nacionalnom vijeću Sirije je povećan. Vijeće je obogaćeno i za predstavnike sa različitim političkim stavovima od liberala do nacionalista, uz povećanu prisutnost predstavnika manjina“, pojasnio je Abde.

Delegacije brojnih država prisustvuje sastanku u katarskoj prijestolnici, a za 8. novembar je najavljen susret predstavnika svih frakcija opozicije. Na ovom sastanku očekuje se prisustvo i brojnih visokih zvaničnika iz svijeta, među kojima i ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu.

Američka državna tajnica Hillary Clinton, izjavila je tokom nedavne posjete Hrvatskoj kako Nacionalno vijeće Sirije ne može biti jedini predstavnik opozicije, te ukazala na potrebu formiranja široke koalicije, koja bi obuhvatila sve pobunjeničke frakcije.

Izvor: Agencije