Ubicu traže pripadnici više policijskih agencija

U toku je policijska potraga za Edinom Gačićem, osumnjičenim za ubistvo policajca Federalne uprave policije Mahira Begića u Suhodolu kod Tarčina, 30-tak kilometara od Sarajeva.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo raspisalo je operativnu potragu za Gačićem, te pozvalo građane da, “ukoliko imaju informaciju gdje traženo lice boravi ili posjeduju bilo kakvu informaciju koja bi mogla doprinijeti pronalasku ove osobe, saznanja dostave Operativnom centru MUP-a Kantona Sarajevo ili najbližoj policijskoj stanici”.

U policijskoj potrazi koriste se helikopteri i dronovi, a Gačića traže pripadnici više policijskih agencija.

Ovo je treće ubistvo policajaca u Kantonu Sarajevo u posljednja tri mjeseca. 

Tužilaštvo Kantona Sarajevo otvorilo je prethodno istragu protiv Gačića.

Danima u bijegu

“Policijske agencije, MUP Kantona Sarajevo i Federalna uprave policije intenzivno tragaju za Gačićem”, potvrdila je glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić.

Zbog načina izvršenja ubistva policija sumnja da je ubistvo policajca izvršio Gačić, koji je u ponedjeljak u Podorašcu kod Konjica ubio Sauda Sultanića. Od tada je u bijegu.

Vlada Kantona Sarajevo je, uz punu materijalnu i finansijsku podršku Upravi policije MUP-a KS zadužila policijskog komesara da pozove i angažuje policijske službenike ministarstava unutrašnjih poslova drugih kantona, kako bi se osiguralo pojačano prisustvo policijskih službenika na mjestima javnih okupljanja.

Gačić opasan i naoružan

Policija Hercegovačko-neretvanskog kantona objavila je ranije tokom sedmice Gačićeve fotografije upozoravajući da je opasan i naoružan.

Gačić je prethodno ubio bivšeg saborca, majku, Sultanića, a sad se sumnja da je ubio i policajaca Begića. 

Brojne policijske ekipe su na terenu, pregledaju se lokacije, te provjeravaju dojave građana i lokalnog stanovništva koji tvrde da su Gačića vidjeli na području Hadžića, javlja Patria.

Pripadnik FUP-a Mahir Begić ubijen je u subotu navečer u mjestu Suhodol, kod Tarčina, dok je bio na dužnosti. 

Izvor: Al Jazeera i agencije