Oglasi

Ubica Breivik tuži Norvešku zbog samice

Anders Breivik, koji je u zatvoru jer je 2011. ubio 77 ljudi, tuži Norvešku zato što se nalazi u samici.
Breivik je osuđen na 21 godinu zatvora, što je maksimalna kazna u Norveškoj, koja može biti produženaAP

Anders Behring Breivik, koji je u norveškom zatvoru nakon što je 2011. godine ubio 77 ljudi, idućeg mjeseca će se pojaviti pred sudom kako bi potvrdio da je žrtva okrutnog i nehumanog postupanja zato što se nalazi u samici.

Breivik je pokrenuo pravni postupak optuživši norvešku državu da je prekršila njegova ljudska prava, držeći ga u, kako je rekao, "ekstremnoj izolaciji" u zatvoru, prenosi Anadolija.

Njegov advokat je izjavio da je Breivik depresivan i da se osjeća osamljeno, jer dolazi u dodir samo s čuvarima, ljekarima i drugim uposlenicima zatvora.

"Srž svega je taj da bi mu trebali dopustiti da ima neku vrstu normalnih ljudskih odnosa", rekao je advokat Oeystein Storrvik.

Višestruka ubistva

Breivik je detonirao automobil-bombu u centru Osla 22. jula 2011. godine, usmrtivši osam osoba, a zatim je čamcem otišao na otok Utoya, gdje je podmladak Laburističke stranke imao ljetni kamp, i ubio još 69 osoba, većinom tinejdžera.

Osuđen je na 21 godinu zatvora, što je maksimalna kazna u Norveškoj, koja može biti produžena ako i dalje bude smatran prijetnjom za društvo.

Njegovu tužbu norveški sud će razmatrati od 15. do 18. marta.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.