Uber s NASA-om radi na razvoju letećih taksija

Uber je potpisao prvi službeni ugovor s NASA-om, koji pokriva niske međugradske letove, a ne one izvan atmosfere (EPA)

Uber, u saradnji s Američkom svemirskom agencijom NASA, učestvuje u zajedničkom poduhvatu javnog i privatnog sektora u razvijanju softwarea koji će ta kompanija koristiti kako bi upravljala “letećim taksi” rutama koje bi mogle funkcionirati kao usluge koje taj servis već pruža na tlu.

Uber je u srijedu saopćio da je riječ o prvom službenom ugovoru kojeg je NASA potpisala, a koji pokriva niske letove, a ne one izvan atmosfere.

NASA takve ugovore koristi kako bi razvijala rakete od kasnih 50-ih godina prošlog stoljeća.

Leteći saobraćaj bez vozača

Šef Ubera za razvoj proizvoda Jeff Holden rekao je da će Uber 2020. godine u Los Angelesu početi testirati leteće taksije za četiri osobe, koji će se kretati brzinom do 322 kilometara na sat, što će biti drugo testno tržište nakon Dallasa i obližnjeg grada Fort Wortha.

Uber širom svijeta vodi bitke oko zakona i regulacija od kako je početkom ove decenije krenuo sa svojom taksi aplikacijom, što uključuje i London, gdje se žali protiv odluke o oduzimanju dozvole iz sigurnosnih razloga.

Holden je najnovije planove Ubera oko letećih taksija predstavio na Web Summitu, internetskoj konferenciji u Lisabonu, na kojoj je naglasio da rade na dobivanju odobrenja od avijacijskih regulatora prije nego što pokrenu takve usluge.

“Stvarnost je da je Uber jako narastao kao kompanija”, rekao je Holden u razgovoru uoči svog govora.

“Sad smo velika firma na svjetskoj sceni, a ne možete raditi iste stvari kad ste široko rasprostranjena, globalna kompanija kao kad ste mali, sklepan startup”, dodao je.

NASA je saopćila kako je u januaru potpisala dogovor s Uberom koja toj kompaniji omogućava da se pridruži nizu industrijskih partnera koji rade s NASA-om kako bi razvili razne sisteme letećeg saobraćaja bez vozača. 

U više od 600 gradova

Uber pokušava ubrzati razvoj nove industrije električnih, gradskih letećih taksija na zahtjev, istaknuo je Holden.

Klijenti će moći naručiti prijevoz preko pametnih telefona na isti način kao što to već čine na tlu u više od 600 gradova širom svijeta.

Uvođenje međugradskih letećih taksija planirano je do 2023. godine.

Izvor: Agencije