UAE želi rascijepiti Jemen na dva dijela

Južno prijelazno vijeće razmatra planove o otcjepljenju od sjevernog dijela Jemena (EPA)

Piše: Faisal Edroos

Nakon burnog braka, koji je trajao više od 27 godina, južni Jemen približava se razvodu od Sjevera. Tu borbu politički i finansijski sponzorišu naftom bogati Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE).

U južnom primorskom gradu Adenu zastava ujedinjenog Jemena zamijenjena je simbolom bivše komunističke države s crvenom zvijezdom na plavoj pozadini. Istovremeno, fotografije članova emiratske kraljevske porodice krase hodnike Vladinih zgrada i ministarstava.

Jednako su odsutne i vojne jedinice odane vladi predsjednika Abd-Rabbua Mansoura Hadija. Umjesto toga lokalne milicije i jemenski vojnici zajedno s emiratskim trupama štite infrastrukturne objekte i čuvaju Aidarousa al-Zubaidija, emiratskog “čovjeka na jugu” i lidera južnog secesionističkog pokreta.

Po mišljenju nekih, jedini suparnik koji je dorastao Hadiju, 50-godišnji čelnik milicije predstavio je svoju viziju regije u petak govoreći da će se uskoro održati referendum o nezavisnosti.

Govoreći ispred grupe južnjaka željnih otcjepljenja, Al-Zubaidi je najavio formiranje novog parlamenta s 303 člana, kojim bi on, po mišljenju analitičara, predsjedavao.

Mansoor Saleh, viši član Zubaidijevog Južnog prijelaznog vijeća (STC), kazao je Al Jazeeri kako se planovi za održavanje referenduma i dalje razmatraju, dodajući da je STC spreman djelovati bez odobrenja međunarodno priznate Vlade Jemena.

“Jedini način da obnovimo našu zemlju [Južni Jemen] jest oslobođenjem”, rekao je Saleh.

“Referendum će se održati pod uvjetima koje odredi STC. Hadi je naš partner, kao što je to i arapska koalicija. Ipak, on nikad nije podržao STC i ne igra nikakvu ulogu u tom procesu.”

Hadijeva vlada, koju su pobunjenici Husi protjerali u Rijad prije dvije godine, nije komentarisala ovu najavu. Ipak, izvori bliski državnom vrhu kazali su da su spremni zaustaviti bilo kakav pokušaj podjele zemlje.

Zubaidi, istaknuti južni secesionist, pojavio se iz relativne anonimnosti krajem 2015. godine, kad je pomogao protjerivanju boraca iz pokreta Husi iz Adena.

Kasnije je nagrađen i postao guverner Adena. Međutim, ubrzo je pao u Hadijevu nemilost i bio razriješen nakon što se saznalo da se pod pokroviteljstvom UAE-a zalagao za nezavisnost juga.

Mediji su kasnije kazali da je Hadi pobjesnio kad su u februaru emiratske snage odbile predati adenski aerodrom Hadijevom sinu nakon protjerivanja pobunjenika Husija.

Velika ulaganja Emirata

Hadi je kasnije optužio prestolonasljednika Abu Dhabija Mohammada bin Zayeda da se ponaša kao “okupatorska, a ne oslobodilačka sila”, što je, navodno, naljutilo emiratske zvaničnike.

Dhahi Khalfan, šef policije i javne sigurnosti u Dubaiju, zahtijevao je Hadijevu ostavku.

Zubaidi je priznao da je primao “novac i snage” od Emirata. Tvrdio je da je ta zemlja tražila da preuzme kontrolu nad strateškim otokom Sokotra, koji se nalazi u Indijskom okeanu, kao i nad adenskom lukom.  

Još jedan jemenski dužnosnik kazao je za Al Jazeeru da je neizbježno da će UAE tražiti protivuslugu s obzirom na to da je uložio tri milijarde dolara na infrastrukturne projekte na jugu i potrošio nekoliko milijardi na opremanje jemenske vojske lakim i teškim naoružanjem.

“UAE je potrošio znatnu količinu novca na jugu, a to nije bez razloga”, kazao je dužnosnik koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, jer nije ovlašten govoriti za medije.

“Jug više nikad neće biti pod kontrolom Sane. UAE je uložio značajna sredstva kako bi podijelio Jemen na dva dijela. Sljedećih godina Abu Dhabi će igrati važniju ulogu u našim pitanjima”, kazao je zvaničnik.

Emirati su se uključili u rat u Jemenu 2015. kao dio arapske koalicije pod vodstvom Saudijske Arabije nakon što su šiitski pobunjenici iz pokreta Husi osvojili glavni grad Sanu i sebe proglasili legitimnom vladom u zemlji.

Neslaganja s Rijadom

Maysa Shuja al-Deen iz Centra za strateške studije u Sani kazala je za Al Jazeeru da su Emirati bili razočarani strategijom Saudijske Arabije za Jemen i da su iskoristili secesionističke težnje juga kako bi svrgnuli Hadija.

“Koalicija je podijeljena i više ne zna šta želi”, kazala je ona.

“Saudijci vjeruju da bi bilo kakav razgovor o otcjepljenju delegitimisao vojnu intervenciju, čiji je cilj obnova vlade predsjednika Hadija. U međuvremenu, Emiraćani ne žele da Hadi i partija Islah (bliska Muslimanskoj braći) ima ikakve veze s vlašću.”

Ona tvrdi da podrškom Zubaidiju i secesionističkom pokretu Emirati jačaju poziciju Husija i njihovu tvrdnju da su legitimni vladari na sjeveru.

Zbog učešća Emirata u intervenciji u Jemenu, Islah, jedina politička stranka koja se protivi usponu Husija, pokušala se distancirati od pokreta Muslimanska braća u nastojanju da ublaži bojazan Abu Dhabija.

Više od dva desetljeća UAE se bori protiv ogranaka Muslimanske braća, zatvarajući desetke aktivista u Emiratima zbog optužbi o navodnoj povezanosti s tim pokretom.

Emirati upravljaju mrežom “crnih mjesta” u južnom Jemenu, gdje su strane milicije pod podrškom UAE-a otele više stotina ljudi. Lokalni mediji tvrde da su neki od otetih bili članovi Islaha.

Islah odbacuje cijepanje Jemena i zagovara jedinstvo te arapske zemlje, zbog čega je došao u sukob sa snagama sigurnosti koje su uhapsile nekoliko članova te stranke i pretresle njihove prostorije u Adenu.

Izvor: Al Jazeera