UAE osudio Matthewa Hedgesa na doživotni zatvor

Hedges, 31-godišnji PhD student Durham Univerziteta, uhapšen je 5. maja na aerodromu u Dubaiju (Arhiva)

Sud u Ujedinjenim Arapskim Emiratima osudio je britanskog istraživača Matthewa Hedgesa na doživotnu zatvorsku kaznu zbog špijuniranja i dostavljanja osjetljivih sigurnosnih informacija vanjskim akterima.

Hedgesova porodica je saopćila da je Savezni žalbeni sud u Abu Dhabiju u srijedu donio presudu.

“Možemo potvrditi da je osuđen na doživotnu kaznu. Saslušanje je trajalo manje od pet minuta, a njegov advokat nije bio prisutan“, kazao je glasnogovornik porodice agenciji AFP.

Hedges, 31-godišnji doktorski kandidat Durham Univerziteta, uhapšen je 5. maja na aerodromu u Dubaiju, nakon dvosedmične istraživačke posjete.

Šok i razočarenje

Kada je uhapšen, istraživao je vanjske i unutrašnje sigurnosne politike UAE-a nakon revolucija Arapskog proljeća 2011. godine

Hedges je formalno optužen za špijuniranje UAE-a u oktobru, gdje je držan u pritvoru proteklih šest mjeseci.

“Šokirana sam i ne znam šta da radim. Matthew je nevin. Vlasti UAE-a se trebaju sramiti zbog takve očite nepravde. Strah me za Matta“, navela je Hedgesova žena, Daniela Tejada.

Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt je kazao da je “duboko šokiran i razočaran“. Naveo je da London nije očekivao takvu presudu.

“Današnja presuda nije ono što očekujemo od prijatelja i partnera Ujedinjenog Kraljevstva. Ovo će se odraziti na odnose dvije zemlje. Žalim zbog toga što smo došli do ove tačke i nadam se da će se UAE predomisliti“, naveo je on.

Izvor: Al Jazeera