Oglasi

UAE osniva banku u Srbiji

Konglomerat Royal Group iz Ujedinjenih Arapskih Emirata dobio je preliminarno odobrenje za osnivanje Mirabank AD, Beograd.
U Srbiji je skoro dvije trećine banaka u vlasništvu stranih licaAl Jazeera - Arhiva

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) dao je preliminarno odobrenje za osnivanje banke, čiji je vlasnik u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), koja će poslovati pod imenom Mirabank, Akcionarsko društvo Beograd.

Prva faza u postupku osnivanja ove banke je završena, navedeno je u saopštenju NBS-a, a nakon ove faze, slijedi davanje dozvole za rad banke.

Dok banka ne dobije dozvolu, osnivač može u ime banke u osnivanju da obavlja samo poslove koji se odnose na ispunjenje uslova koji su neophodni kako bi dobili dozvolu za rad i za upis u registar.

Tek nakon toga će, kako je navedeno, moći da otpočne sa redovnim poslovanjem na teritoriji Srbije.

„Od 2008. godine ovo je prva greenfield investicija u bankarskom sektoru Srbije“, navedeno je u saopštenju.

Međunarodni konglomerat

NBS podsjeća da je osnivač dio međunarodnog konglomerata poznatog kao Royal Group, čije je sjedište u Abu Dabiju.

Royal Group je počeo sa radom krajem 90-ih godina, a danas je jedna od najvećih kompanija i investicionih holdinga u UAE, prisutna u državama Bliskog istoka, SAD-u, Evropi, Aziji, Africi i Južnoj Americi.

Čini je 80 malih, srednjih i velikih preduzeća, te zapošljava više od 15.000 ljudi na međunarodnom nivou.

Grupa ulaže u različite privredne i javne subjekte u sektorima koji uključuju finansije, proizvodnju, nekretnine, ugostiteljstvo, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, tehnologiju i medije.

Na kraju prvog tromjesečja 2014. godine, u bankarskom sektoru Srbije poslovalo je 29 banaka, odnosno 1.895 organizacionih cjelina (centrale, poslovne jedinice, filijale, ekspoziture i šalteri) u kojima je bilo 25.706 zaposlenih.

U Srbiji je skoro dvije trećine banaka u vlasništvu stranih lica i one imaju dominantan udio u aktivi i kapitalu bankarskog sektora, a najviše je italijanskih, zatim banaka iz Austrije, Grčke i Francuske.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.