UAE: Optužnica protiv Britanca koji je nosio dres Katara

Pokazivanje simpatije prema Kataru u UAE-u je kažnjivo zatvorskom kaznom u trajanju i do 15 godina (Reuters)

Britanac koji je tvrdio da je maltretiran i uhapšen u Ujedinjenim Arapskim Emiratima zato što je na Azijskom kupu u nogometu nosio dres reprezentacije Katara optužen je za davanje lažne izjave, objavili su zvaničnici UAE-a.

Ali Essa Ahmad, koji ima državljanstva Sudana i Velike Britanije, optužen je za “traćenje vremena policije” nakon što je izjavio da su ga navijači UAE-a pretukli jer je navijao za Katar, objavila je u saopćenju Ambasada Ujedinjenih Arapskih Emirata u Londonu.

“Policija ga je odvela u bolnicu, gdje je ljekar koji ga je pregledao zaključio da se njegove povrede ne slažu s izjavama koje je dao nego izgledaju kao da ih je nanio sam sebi”, piše u saopćenju.

Za simpatije zatvor i do 15 godina

Ahmad, 26-godišnjak iz Wolverhamptona i navijač Arsenala, bio je u UAE-u na odmoru i tamo je 22. januara prisustvovao utakmici Azijskog kupa između Katara i Iraka, izjavio je za Guardian njegov prijatelj Amer Lokie.

Prema njegovim riječima, Ahmad je zatvoren i napadnut jer je nosio dres Katara na utakmici u Abu Dhabiju.

Pokazivanje simpatije prema Kataru u UAE-u je kažnjivo zatvorskom kaznom u trajanju i do 15 godina.

Te sankcije uvedene su nakon što je UAE, zajedno sa Saudijskom Arabijom, Bahreinom i Egiptom, u junu 2017. Kataru nametnuo blokadu te prekinuo diplomatske odnose s tom zemljom.

Kako je rekao Lokie, Ahmad je nakon prvog napada otišao u policijsku stanicu u Sharjahu kako bi prijavio slučaj, a tamo su ga uhapsili i optužili za prenošenje laži.

Ahmad, koji je optužen 24. januara, u međuvremenu je priznao prekršaje i sada će biti procesuiran na sudu, tvrde iz Ambasade Emirata u Londonu.

Britansko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da “pruža pomoć britanskom državljaninu u UAE-u i da je u kontaktu s lokalnim vlastima”.

‘Traćio vrijeme policije’

Zvaničnik UAE-a, čije su se izjave našle u saopćenju, odbacio je tvrdnje da je Ahmad uhapšen zbog dresa Katara te je naveo da je “tražio pažnju medija” i “traćio vrijeme policije”.

Radha Stirling, izvršna direktorica advokatske grupe “Detained in Dubai”, rekla je da to nije prvi put da se “zvanična verzija drastično razlikuje od informacija koje je dao pritvorenik”.

Ahmadovo navodno hapšenje uslijedilo je dva mjeseca nakon što je britanski student Matthew Hedges pomilovan nakon što je proveo više od pola godine u zatvoru.

Nakon osude na doživotni zatvor zbog špijunaže, između Velike Britanije i UAE-a izbila je diplomatska bitka.

“Znamo da UAE procesuira svakoga ko na bilo kakav način izrazi simpatiju prema Kataru”, rekla je Stirling.

“Postala je navika da Emirati i ostale zemlje Zaljeva objave zvanično saopćenje s demantijem, koje se razlikuje od priče koja navodi loše postupke vlasti.”

Katar prvi put prvak Azije

Azijski kup igran je u UAE-u od 5. januara do 1. februara, a na tom takmičenju Katar je osvojio prvu titulu prvaka kontinenta, savladavši prošlog petka u finalu Japan s 3:1.

No, put Katara do trofeja bio je popločan kontroverzama.

Katarskim navijačima bio je zabranjen pristup turniru, pa je tako ta reprezentacija bila primorana svaku utakmicu igrati bez podrške s tribina.

Katarski nogometaši tokom polufinalne utakmice protiv UAE-a s tribina su zasipani papučama, cipelama i bocama.

Izvor: Al Jazeera