UAE i opsjednutost identitetom

Abu Dhabi, UAE, Muzej, Louvre
U okviru nastojanja da izgradi historijsko nasljeđe, UAE su otvorili i muzej Louvre u Abu Dabiju prošle godine (EPA)

Piše: Talal Mashati

Ujedinjeni Arapski Emirati ne bave se samo političkim, ekonomskim i aktuelnim pitanjima, već su usmjerili svoju pažnju i na historiju i geografiju, kako bi svojoj državi dali civilizacijsku dubinu u nadi da će izgraditi svoju navodnu imperiju.

Na tom putu s lakoćom pripisuju sebi ono što nije njihovo i izvrću povijesne činjenice da bi odgovarale njihovoj opsesivnoj potrazi za identitetom.

Povijest Emirata

Prije 1971. godine, Emirati su bili poznati kao Obala Omana ili Trucijalne države, što upućuje na primirje potpisano u 19-om vijeku između Ujedinjenog Kraljevstva i jednog broja arapskih šeikova.

Država Ujedinjeni Arapski Emirati smatra se djelom regije koja je u prošlosti bila poznata kao Region Oman.

Dobila je ime po sedam emirata koji su formirali uniju između sebe, a to su: Abu Dabi, Dubai, Ajman, Fujairah, Ras al-Khaiman, Sharjah i Umm al-Qaiwain.

Traganje za identitetom

Emirati su početkom marta prošle godine najavili incijativu pod nazivom ”Dubai prije procvata” koja je pokrenuta kako bi se istaknula historija civilizacije u Dubaiju.

Mona al-Marri, generalna direktorica Ureda za medije Vlade Dubaija, izjavila je da inicijativa ima za cilj upoznati omladinu i svijet s onim što ne znaju o historiji civilizacije u Dubaiju, kako onoj drevnoj tako i modernoj.

Loay al-Sharif, saudijski istraživač uključen u ovu inicijativu, naglasio je kako se radilo na pripremama preciznog i jedinstvenog sadržaja o historiji emirata Dubai, s ciljem da se pojasne arheološka otkrića i prolazak brojnih civilizacija preko ovog područja.

Najznačajnija među njima je faraonska civilizacija, čiji su tragovi otkriveni u Dubaiju, poput faraonskog prstenja i raznih predmeta.

Naglasio je da su organizirane brojne radionice o arheološkom nalazištu Sarouq Al Hadeed u Dubaiju, gdje je u arheološkim iskopavanjima otkriveno tek 15 posto prisutnih antikviteta.

Historijske tvrdnje

Historijske ličnosti također su postale dio ove opsjednutosti u Emiratima. Tako je 2002. godine novinska agencija UAE-a objavila vijest da Antarah ibn Shaddad, arapski ratnik i pjesnik, vuče emiratske korijene.

Pripisali su to ”istrazi koju sproveo” istraživač iz Emirata Hussein al-Badi. Al-Badi prenosi riječi stanovnika starije dobi s područja ”Liva” kako su od svojih predaka čuli da se grob Antaraha ibn Shaddada nalazi u selu Al-Liva u Abu Dhabiju, koje se ranije zvalo Al-Jiva.

U istom kontekstu, Sultan bin Muhammad Al-Qasimi, vladar Sharjahe, u svom telefonskom javljanju u program radio stanice Al Rabia iz Ajmana spomenuo je da su ”Nabatejci u arapsku državu Emirate stigli prije četiri hiljade godine, sa područja istočnog Jordana, dok je ta oblast još uvijek bila nenaseljena. Ovo je bilo prvo područje u povijesti čovječanstva koje se počelo razvijati, čak i prije razvoja Kine na hiljadu godina.”

Kur'anski dijalekt

U programu Rahiq al-Iman na TV kanalu Abu Dabi, šejh Wassem Yousef izjavio je da emiratski dijalekt potiče iz Časnog Kur'ana, što je argumentirao i nekim kur'anskim ajetima.

Yousef također tvrdi, što se može čuti u njegovom audio snimku objavljenom na društvenim mrežama, da je tradicionalna muška odjeća u Emiratima poput one koju je nosio poslanik Muhammed, jer na njoj nema kragne, prema njegovim riječima.

Emiratski list Al Bayan prenosi da je pjesnik Sultan al-Ameemi iz UAE-a izjavio ”da je dijalekt kojim se služe stanovnici Emirata bio jezik svih Arapa prije 15 stoljeća”.

Louvre u Abu Dabiju

U okviru svojih nastojanja da izgradi historijsko nasljeđe, Ujedinjeni Arapski Emirati su otvorili i muzej Louvre u Abu Dabiju 9. novembra prošle godine. Troškovi njegove izgradnje, koja je trajala deset godina, premašili su milijardu dolara.

Muzej sadrži 600 stotina umjetničkih djela koja su stalno izložena, pored 300 radova posuđenih iz Francuske.

Međunarodna kampanja za bojkot Ujedinjenih Arapskih Emirata (ICBU) ovakav događaj, kojim se Abu Dabi ponosi, vidi kao ”povredu povijesti čovječanstva”.

Kopija muzeja Louvrea u Abu Dabiju, koja je dobila zeleno svjetlo Francuske, nanosi štetu reputaciji poznatog francuskog muzeja u Parizu, jer se novcem UAE-a ne bi trebale kupovati vrijednosti i historija čovječanstva, navode.

ICBU također tvrdi da se nedavno krijumčarenje ”artefakata ukradenih iz Egipta” odvijalo uz znanje nekih uticajnih ljudi u Egiptu i Abu Dabiju.

Nasrtaj na geografske činjenice

Emirati nisu samo kopali po historiji za identitetom koji žele izgraditi, već su pažnju usmjerili i na geografski aspekt ovog pitanja. Tako je u januaru u muzeju Louvre u Abu Dabiju izložena karta na kojoj je omanska pokrajina Musandam priključena UAE-u, što je izazvalo bijes među Omancima, koji su ovo opisali kao ”falsificiranje historije”.

Juma Al Junaibi, istraživač iz UAE-a, kaže kako su Emiraćani prisutni na jemenskom ostrvu Socotra još od davnina, gdje su formirali porodice s tamošnjim stanovništvom s kojim ih povezuju i historijske trgovinske veze.

Jemenski aktivisti navode da Emirati ”vrše krađu rijetkog kamenja i višegodišnjih stabala sa otoka Socotra” koje potom prebacuju u Emirate.

U istom kontekstu, jemenski aktivista Hussein Al Yafei kaže da Emirati s otoka kradu veoma rijetko drvo zvano Zmajsko drvo i sade ga po ulicama Abu Dabija. Prema njegovim riječima, Emirati se u Jemenu ponašaju poput ”okupatora”.

Emirati pokušavaju novcem kupiti ono što će im pomoći da ”izgrade novi narativ o povijesti civilizacije” za koju nema ozbiljnih dokaza koji bi je potvrdili.

U tome im ne može pomoći povijest relativno konzervativne regije, zbog čega će iznositi teorije i pretpostavke koje utvrđene činjenice neće podržavati.

Izvor: Al Jazeera