UAE: Arapske države moraju biti otvorenije prema Izraelu

Gargash: Odnosi između arapskih država i Izraela se moraju promijeniti (Reuters)

Visokopozicionirani zvaničnik Ujedinjenih Arapskih Emirata kazao je kako su arapske države napravile „veoma pogrešnu odluku“ u prošlosti kada su odlučile da nemaju formalne odnose ili kontakte sa Izraelom.

Anwar Gargash, ministar vanjskih poslova UAE-a, za emiratski dnevni list The Nacional rekao je kako se odnosi arapskih država i Izraela trebaju promijeniti kako bi se napravio značajniji napredak ka miru sa Palestincima.

„Prije mnogo, mnogo godina, kada su arapske države odlučile da ne kontaktiraju sa Izraelom, napravljena je veoma, veoma pogrešna odluka, kada se pogleda unazad. Jer, jasno je, morate zaista praviti razliku između političkih problema i otvorenih linija komuniciranja“, istakao je Gargash.

On je govorio nakon što su UAE i druge Zaljevske države kritizirale odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa ove sedmice da prizna suverenitet Izraela nad Golanskoj visoravni, strateškim platoom koji je Izrael okupirao od Sirije u ratu 1967. godine.

Komentari su nastali i nakon prošlomjesečne posjete Zaljevu Trumpovog savjetnika i zeta Jareda Kushnera koji je od zaljevskih država tražio podršku za ekonomski dio dugoočekivanog američkog prijedloga za izraelsko-palestinski mir. U Zaljevskim državama nalazi se veći broj američkih trupa i one su važne u regionalnog odbrambenoj politici Washingtona.

Prirodni saveznici

Izrael ima zvanične diplomatske odnose samo sa dvije arapske države, susjednim Egiptom i Jordanom.

No, prošle godine je jedan ministar izraelske Vlade bio u Velikoj džamiji u Abu Dabiju prošle godine, a Oman je ugostio izraelskog premijera Benjamina Netanyahua što je bila prva, doduše iznenada, posjeta izraelskog lidera sultanatu u posljednje 22 godine.

Izrael smatra arapske države prirodnim saveznicima protiv regionalne sile Irana. No, mnogi u arapskom svijetu to odbijaju sve dok traje izraelska okupacija palestinske teritorije.

Gargash je rekao kako očekuje povećanje kontakata između arapskih država i Izraela kroz male bilateralne dogovore i posjete političara i sportskih delegacija. Izraelski sportaši su osvojili zlatnu medalju na džudo turniru u Abu Dabiju prošlog oktobra i tada je izvedena i himna Izraela.

„Potrebna je strateška promjena kako bi došlo do napretka na mirovnom frontu. Ako ovako nastavimo, mislim kako će za 15 godina ovo biti priča o pravima u jednoj državi“, dodao je aludirajući na moguću fuziju izraelskih i palestinskih politika umjesto kreiranja palestinske države pored Izraela.

Izvor: Al Jazeera i agencije