Oglasi

UAE: Aktivistu deset godina zatvora i globa od 270.000 dolara

Ahmed Mansoor osuđen je 'zbog objavljivanja netačnih informacija, glasina i laži o državi' na društvenim mrežama.
Ahmed Mansoor, inženjer elektrotehnike i pjesnik, uhapšen je u martu 2017.Reuters

Apelacijski sud Ujedinjenih Arapskih Emirata podržao je presudu o desetogodišnjoj zatvorskoj kazni za istaknutog prodemokratskog aktivista Ahmeda Mansoora, objavio je Reuters.

Mansoor je osuđen zbog kritikovanja Vlade Emirata na društvenoj mreži, tvrde dva izvora upoznata s istragom.

Sud je, također, potvrdio novčanu kaznu za Mansoora u iznosu 270.000 dolara.

Mansoor, inženjer elektrotehnike i pjesnik, uhapšen je u martu 2017, a osuđen je u maju 2018.

Ekser u kovčeg aktivizma

Taj aktivist osuđen je "zbog objavljivanja netačnih informacija, glasina i laži o UAE-u, koje mogu naštetiti društvenoj harmoniji i jedinstvu države".

Komentirajući presudu, Amnesty International tada je konstatirao da je Mansoor jedan od samo nekoliko kritičkih glasova u UAE-u, te da je izricanje zatvorske kazne u trajanju deset godina još jedan ekser u kovčeg aktivizma za ljudska prava u zemlji.

"Odluka da se Ahmed Mansoor zatvori samo zbog iskazivanja mišljenja na društvenoj mreži uzrokuje veliku štetu reputaciji Ujedinjenih Arapskih Emirata i tzv. 'društvenoj harmoniji', a ne njegov miroljubivi aktivizam", poručila je tada Lynn Maalouf, direktorica za istraživanja odjela Amnestyja za Bliski istok.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.