U zračnim udarima ubijene desetine talibana

Afganistan
Ministarstvo odbrane tvrdi da je ubijen i talibanski zapovjednik za sjevernu provinciju Samangan, ali su talibani to negirali (EPA)

Afganistanske snage su uz podršku SAD-a ubile dvojicu visoko rangiranih talibanskih vođa i još najmanje 38 pobunjenika u zajedničkim zračnim napadima u sjevernim i zapadnim regijama Afganistana, potvrdili su dužnosnici.

Operacije koje su pokrenute tokom vikenda izvedene su da bi spriječile planirani napad talibana na afganistanske snage, rekao je visoki sigurnosti dužnosnik u Kabulu, dodajući da su sukobi eskalirali nakon kolapsa diplomatskih razgovora između Sjedinjenih Američkih Država i talibana, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Ministarstvo obrane je priopćilo da je ubijen talibanski zapovjednik za sjevernu provinciju Samangan, zajedno sa četiri borca, ali su talibani to negirali.

Trump: Nema dogovora, pregovori su mrtvi

U odvojenom napadu je ubijen talibanski zapovjednik za okrug Anar Dara, kako se navodi, kao i još 34 pobunjenika.

U ponedjeljak je američki predsjednik Donald Trump izjavio da su pregovori s talibanima završeni bez postignutog dogovora te da su “mrtvi”.

“Pregovori su mrtvi. Što se mene tiče, mrtvi su”, rekao je Trump novinarima, nakon što je u napadu talibana prošlog tjedna, u kojem je ubijeno 12 osoba, stradao i jedan američki vojnik.

Potez američkog predsjednika iznenadio je lidere talibana.

“Bilo je začuđujuće, jer smo sa američkim pregovaračkim timom već postigli mirovni dogovor”, rekao je ranije Al Jazeeri Suhail Shaheen, glasnogovornik talibana.

Nakon devet rundi pregovora u Dohi, činilo se da su razlike u stavovima dvije strane umanjene.

Specijalni američki predstavnik za Afganistan Zalmay Khalilzad, također je konstatirao da je dogovor, u principu, finaliziran.

Talibanski pregovarači u Rusiji

Pregovarački tim talibana doputovao je u subotu u Rusiju, prenio je ranije Tanjug agenciju AP.

Glasnogovornik talibana Suhail Shaheen rekao je kako je izaslanstvo održalo konzultacije sa Zamirom Kabulovim, izaslanikom ruskog predsjednika Vladimira Putina za Afganistan.

Agencija Interfaks prenijela je izjavu neimenovanog glasnogovornika ruskog ministarstva vanjskih poslova da je sastankom u Rusiji istaknuta neophodnost ponovnog otvaranja pregovora između SAD-a i talibana te da je ta skupina potvrdila spremnost za nastavak dijaloga.

To je bio prvi međunarodni posjet talibana nakon što su propali pregovori sa Washingtonom.

Izvor: Agencije