U zračnim napadima u Afganistanu ubijeno 20 civila, među kojima 12 djece

Afganistan
Niko nije odmah preuzeo odgovornost za napad (Arhiva)

Najmanje 20 afganistanskih civila, među kojima je bilo i 12 djece, ubijeno je u petak navečer u zračnom udaru na istoku Afganistana, rekli su lokalni dužnosnici, prenosi Hina.

Zračni napad na lokalnog zapovjednika talibana Sharifa Mawiyu u u istočnoj afganistanskoj pokrajini Kunaru posljednji je u nizu napada na istaknute vođe pobunjenika, uključujući i guvernera u sjeni strateški važne južne pokrajine Helmand koji je u ubijen 2. decembra.

Afganistanske snage su ovoga mjeseca uz podršku savjetnika i zračnih snaga SAD-a, ubile nekoliko vojnih zapovjednika talibana.

Ta je taktika povećala opasnost od stradanja civila, a Abdul Latif Fazly, dužnosnik pokrajinskih vlasti, je rekao da je u napadu u petak ubijeno 12 djece i osam žena, a ranjeno je još 15 osoba.

Glasnogovornica NATO-ove misije je, međutim, zanijekala da je bilo civilnih žrtava, no rekla je i da je bilo ranjenih civila.

„Imamo izvještaje da je u operaciji koju su vodile afganistanske snage, uz podršku zračnih udara snaga SAD-a, ubijeno više od 40 talibanskih boraca“, rekla je Deborah Richardson, koja je napomenula i da „talibani i dalje koriste civile kao štit“.

Ona je rekla da SAD zračnim udarima pomaže u novoj afganistanskoj vojnoj strategiji napada na cijelu organizaciju talibana, od nižerangiranih boraca do vođa.

Bliski odnosi s al-Kaidom

Guverner Kunara Abdul Satar Mirzakwal je rekao da je u operaciji afganistanskih snaga ubijeno 38 pripadnika talibanskih snaga i al-Kaide, među kojima i četiri strana državljana, a ranjeno ih je još 12.

On je rekao da je operacija bila usmjerena protiv Sharifa Mawiye, zapovjednika talibana za kojeg se vjeruje da gaji bliske odnose s al-Kaidom.

On je rekao da je u napadu stradao nepoznat broj civila no niije iznio pojedinosti o žrtvama.

„Znamo da je ubijeno više civila, uključujući žene i djecu, te šaljemo tim koji će utvrditi činjenice“, rekao je. 

Izvor: Agencije