Oglasi

U zemljama EU-a žene rade za plaću 10 mjeseci, a poslije besplatno

Žene prosječno zarađuju 16,2 posto manje nego muškarci pa ispada da rade dva mjeseca besplatno u odnosu na muške kolege.
Žena, Posao, radnicaŠirom Europske unije žene zarađuju prosječno 16 posto manje od muškaracaAFP - Ilustracija

Žene diljem Europske unije za svoj rad plaću primaju do 3. studenoga, a nakon tog datuma do kraja godine rade besplatno, upozorila je Europska komisija slikovito opisavši razliku u plaći između muškaraca i žena. 

Takozvani dan jednakih plaća proglašen je kako bi se upozorilo na činjenicu da žene i dalje u EU zarađuju manje od muškaraca i onda kada obavljaju jednak posao na istom radnom mjestu.

Žene u EU prosječno zarađuju 16,2 posto manje nego muškarci, pokazali su posljednji podaci.

Poziv na premošćivanje rodnog jaza u plaćama

"Žene i muškarci su ravnopravni. To je jedna od temeljnih vrijednosti EU-a", rekli su povjerenica EK-a za pravosuđe Vera Jourova, povjerenica za zapošljavanje Marianne Thyssen i potpredsjednik Frans Timmermans.

"Međutim, žene ipak rade dva mjeseca besplatno svake godine u odnosu na svoje kolege. Takvu situaciju više ne možemo prihvaćati", navode troje dužnosnika Europske komisije, kako prenosi Hina. 

Pozivaju eurozastupnike i države članice da odobre inicijative koje je predložilo izvršno tijelo EU-a kako bi se premostio rodni jaz u plaćama, primjerice poboljšanjem prava za zaposlene roditelje. 

Problem roditeljskog dopusta

Objavljeni podaci pokazuju da su još velike razlike između muškaraca i žena u odlasku na roditeljski dopust. 

Diljem EU, 36 posto muškaraca izjasnilo se da ne želi uzeti roditeljski dopust, a isti je odgovor dalo 19 posto žena, pokazuje Eurobarometar.

"Samo je četiri od deset muškaraca lani uzelo roditeljski dopust - ili je kanilo to učiniti. To nije ni pošteno, niti održivo", rekli su povjerenici.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.