Oglasi

U želucu uginulog kita pronađeno 40 kilograma plastičnih vrećica

Vlada mora poduzeti mjere protiv onih koji okean tretiraju kao kantu za smeće, poručuju iz muzeja na Filipinima.
Kitovi često greškom progutaju plastiku i drugo smeće koje se nalazi u okeanuIlustracija

Na Filipinima je pronađen uginuli kit u čijem želucu je kasnije pronađeno 40 kilograma plastičnih vrećica.

Kako navodi BBC, uposlenici Muzeja D'Bone Collector Museuma, u kojem se izlažu životinjske kosti, u blizini Davao Cityja na Filipinima pronašli su uginulog kita, a zgrozilo ih je ono što su otkrili u njegovom želucu, prenosi Anadolija.

Za 10 godina 57 mrtvih kitova

„Otkrili smo uzrok smrti mladog kita kojeg smo pronašli 16. marta. U sebi je imao čak 40 kilograma plastičnih vrećica. Ovo je najveća količina plastike koju smo ikada vidjeli u kitu. Odvratno je. Vlada mora poduzeti neke mjere protiv onih koji okean tretiraju kao kantu za smeće“, napisali su na svojoj stranici na Facebooku.

Između ostalog, u kitu su pronašli 16 vrećica za rižu, četiri vrećice kakve se koriste na plantažama banana te brojne vrećice za kupovinu.

 

Inače, kitovi često greškom progutaju plastiku i drugo smeće koje se nalazi u okeanu, a iz Muzeja su još dodali da su, tokom deset godina, pronašli čak 57 mrtvih kitova i dupina koji su uginuli od posljedica progutane plastike.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.