U zatvoru i četvrti bivši predsjednik Južne Koreje

Lee Myung Bak tvrdi da je proces protiv njega politički motivisan (Reuters)

Sud u Seulu izrekao je u petak 15-godišnju zatvorsku kaznu bivšem južnokorejskom predsjedniku Leeju Myung Baku zbog korupcije, koji je zadnji u nizu političkih i poslovnih čelnika osuđenih zbog mita, prenosi Hina.

Lee, koji je obavljao dužnost od 2008. do 2013. godine, četvrti je bivši južnokorejski predsjednik koji je završio u zatvoru. Njegova nasljednica Park Geun Hye osuđena je zbog uloge u odvojenom korupcijskom skandalu zbog kojeg je svrgnuta s vlasti početkom 2017. i koji je doveo do zatvaranja potpredsjednika Samsunga Jay Y. Leea.

Lee Myung Bak optužen je za primanje oko deset miliona dolara ilegalnih finansijskih sredstava od institucija poput Samsunga i svoje vlastite obavještajne službe.

Primio mito od Samsunga

Sud u Seulu proglasio je Leeja krivim za pronevjeru oko 21,77 miliona dolara od proizvođača autodijelova na čijem je čelu njegov brat, kao i za primanje mita od Samsunga i drugih. Osim zatvorske kazne, Lee mora platiti novčanu kaznu.

„Takva djela predsjednika, čelnika države i čelnika izvršne vlasti treba snažno osuditi jer ne samo da krši integritet predsjedničkog ureda nego potkopava povjerenje u cijelu javnu službu“, rekao je sudija Chung Kye Sun. 

Lee (76) odbacuje sve optužbe i kaže da je postupak protiv njega politički motiviran, odnosno da je riječ o osveti sadašnjeg predsjednika Moona Jae Ina.

Izvor: Agencije