Oglasi

U zatvor zbog starih sijalica

Vlasti žele da prisile sve potrošače da koriste efikasnije osvjetljenje, kao što je dioda koja emituje svjetlost (LED).
Za sijalice jače od kućnih, primjenjivat će se kazna zatvoraEPA/Ilustracija

U Zimbabveu je ove sedmice dopunjen zakon kojim su zabranjeni kupovina i prodaja starih, klasičnih sijalica s vlaknom, te je sada posedovanje takvih sijalica kažnjivo, čak i zatvorom, prenijela je Beta.

Građani, preduzeća, škole i druge ustanove mogu biti kažnjene ne samo zbog kupovine stare vrste sijalica, već i ako ih imaju u kućama, piše list Herald iz Hararea.

„Upotreba inkadescentnih sijalica zabranjena je od 1. septembra“, kratko je kažnjavanje obrazložio ministar energetike Joram Gumbo.

Početna kazna za posjedovanje jedne sijalice zabranjene vrste je 50 zimbabveanskih dolara (0,12 eura), a uz to će „sijalica biti zaplijenjena i uništena“, za prodaju ili kupovinu jedne kućne sijalice kazna je 100 dolara, dok se za sijalice jače od kućnih, primjenjuje kazna zatvora.

Sam Zaraniki, viši stručnjak za električnu energiju u državnom regulacionom tijelu „ZERA“, rekao je da je nedavno izmijenjeni zakon uveo kazne u iznosu od 5.000 dolara (12 evra) ili dvije godine zatvora.

Zabrana uvoza, proizvodnje i prodaje

Za stare sijalice, lažno u trgovini obilježene kao nove, novčana kazna za trgovca je najmanje 25 dolara za svaku sijalicu.

Država je u maju 2017. godine donijela zakon kojim se zabranjuje uvoz, proizvodnja ili prodaja konvencionalnih sijalica, kao što su klasične inkadescentne i fluorescentne cijevi.

Na sprovodjenju zabrane su angažovani „ZERA“, porezna uprava i policija Zimbabvea koja hapsi prijestupnike.

Vlasti žele da prisile sve potrošače da koriste efikasnije osvjetljenje, kao što je dioda koja emituje svjetlost (LED).

Još nekoliko zemalja širom juga Afrike je zabranilo klasične sijalice koje rasipaju prilično velike količine električne energije, jer se samo pet procenata struje koju potroši stara sijalica koristi za svjetlo, a ostalo se gubi kao toplota.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.