U Zagrebu putujući spomenik ‘Prijedor ‘92.’ povodom Dana bijelih traka

Dan bijelih traka, Zagreb
U bijeloj kupoli izvješene su 1.822 fotografije, dok se istovremeno sa snimke čuju imena svih 3.176 žrtava (Al Jazeera)

Na Trgu bana Jelačića u Zagrebu postavljena je instalacija putujućeg spomenika “Prijedor '92” umjetnice Mirele Zečić povodom Dana bijelih traka, u spomen na žrtve zločina koji se dogodio u Prijedoru i dolini Sane 1992.

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, u suradnji sa Zavičajnim klubom župe Stara Rijeka i okolica, u spomen na žrtve zločina koji se dogodio u Prijedoru i dolini Sane 1992. organizira obilježavanje Dana bijelih traka u Zagrebu.

Ove godine Dan bijelih traka u Zagrebu obilježen je postavljanjem instalacije putujućeg spomenika “Prijedor '92”, koja je svjedočenja i činjenice o stradavanju na tom području smjestila u postavku u obliku bijele kupole, prenosi Anadolija.

Zečić: Više od instalacije putujućeg spomenika

Anita Zečić rođena je Prijedorčanka koja studira u Beču, na Univerzitetu primijenjene umjetnosti, predmete pedagogiju i umjetnost, a instalacija “Prijedor '92” njen je diplomski rad.

“Projekat ‘Prijedor '92’ je nešto više nego samo jedna instalacija putujućeg spomenika. Ovo je instalacija koja treba da podsjeća ljude što se to desilo ‘92. u Prijedoru, da prikaže koliko civilnih žrtava opština Prijedor ima”, kazala je Zečić.

Istaknula je kako je riječ o 3.176 žrtava, od toga 102-oje djece i 256 žena, te kako su te žrtve ubijene u razdoblju od nekoliko mjeseci.

“Ideja je nastala jer u opštini Prijedor ne postoji spomenik za civilne žrtve rata pošto prijedorske vlasti ne dopuštaju da se postavi ni spomenik za 102-oje ubijene djece. Tako sam došla na ideju putujućeg, ne permanentnog spomenika koji će putovati svijetom, da podsjeti sve ljude, sve nacije, što se desilo u Prijedoru”, poručila je Zečić.

Spomenik je već gostovao u Sarajevu, ispred Haškog tribunala u vrijeme izricanja presude generalnu Vojske RS-a Ratku Mladiću, u Beogradu, Rijeci, Bernu, brojnim austrijskim gradovima, prijedorskom kazalištu…

Fotografije i snimke

“Kupole se koriste u svim vjeroispovijestima, a spomenik je posvećen žrtvama svih nacionalnosti, a ne samo muslimanima”, istaknula je Zečić.

U bijeloj kupoli izvješene su 1.822 fotografije dok se istodobno sa snimke čuju imena svih 3.176 žrtava.

Program se na glavnom zagrebačkom trgu održava s ciljem ukazivanja na diskriminaciju žrtava, poricanje i nemogućnost obilježavanja mjesta stradanja za sve žrtve rata u Prijedoru i njegovoj okolici.

Izvor: Agencije