U Zagrebu preminuo univerzitetski profesor Josip Kregar

Josip Kregar rođen je 1. januara 1953. godine u Ogulinu (Al Jazeera)

Redoviti profesor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i bivši saborski zastupnik Josip Kregar preminuo je u subotu ujutro u Zagrebu u svom domu u 67. godini života, navode mediji kojima je vijest o Kregarovoj smrti potvrđena iz kruga njegove porodice, prenijela je Hina.

Josip Kregar, bivši dekan zagrebačkog Pravnog fakulteta, rođen je 1. januara 1953. godine u Ogulinu, diplomirao je 1976. na Pravnom fakultetu u Zagrebu, na kojemu je i doktorirao te godinama predavao sociologiju i sociologiju prava.

Bio je predstojnik Katedre za sociologiju od 1999. godine. U zvanje redovitog profesora izabran je 2001. godine. U dva je mandata od 2005. do 2009. godine obnašao dužnost dekana Pravnog fakulteta u Zagrebu te člana Rektorskog kolegija.

Autor je i koautor preko stotinu objavljenih naučnih radova i knjiga te nekoliko knjiga političkih eseja, većeg broja zakona te Nacionalnog programa suzbijanja korupcije (2001. i 2006. godine), kao i strategije reforme javne uprave (2002. godine).

Kregar je predavao na doktorskim studijima javne uprave u Ljubljani i Zagrebu. 

Bio je i gostujući profesor na Univerzitetu u Grazu (1993) i Univerzitetu Yale (1996).

Dužnost saborskog zastupnika obnašao je u 7. sazivu Hrvatskoga sabora, od 2011. do 2015. godine.

Od 1998. do 2002. bio je predsjednik Transparency International Hrvatska.

Oglasili se premijer i predsjednik

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je u subotu sućut porodici profesora Kregara poručivši da će biti pamćen kao istaknut i cijenjeni stručnjak i sveučilišni profesor.

“Kao istaknuti i cijenjeni stručnjak i profesor svoje je znanje, osim studentima na Pravnom fakultetu u Zagrebu, prenosio mnogim mladim naraštajima na europskim i svjetskim sveučilištima. Kao dekan Pravnog fakulteta te član Rektorskog kolegija pridonio je poboljšanju i jačanju znanstvenog i nastavnog rada fakulteta i Sveučilišta u Zagrebu”, poručio je Plenković u saopćenju.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović takođe je u subotu izrazio sućut porodici preminulog profesora.

“S tugom sam primio vijest o iznenadnoj smrti Josipa Kregara, izražavam duboku i iskrenu sućut njegovoj obitelji”, poručio je Milanović na Facebooku.

Istaknuo je da Kregar kao pravnik i sveučilišni profesor, a pogotovo kao političar i britki analitičar društvenih i političkih događanja, nikada nije odustao od borbe za pravednost, istinu i transparentnost.

“Godine našeg poznanstva uvjerile su me da u toj borbi nije poznavao kompromise, bio je pravnički čvrst u argumentima i ljudski iskren u namjerama. I uz sve što je napravio za svog života, jako će nam nedostajati njegova srčanost kojom je govorio i pisao do zadnjeg dana”, zaključio je predsjednik.

Izvor: Agencije