U Zagrebu predstavljeno ‘drive in’ testiranje na korona virus

Osobama koje dolaze pješke, bez auta, uzorak se uzima na stolici smještenoj sa strane (Anadolija)

U Hrvatskoj je predstavljen novi “drive in” sistem testiranja građana na korona virus.

Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZJZ) “Dr. Andrija Štampar” predstavio je u Zagrebu sistem testiranja koje se obavlja na građanima dok sjede u svojim automobilima.

Riječ je o testu koji je pouzdan i od uzimanja brisa do laboratorijske dijagnostike gotov za samo tri i po sata, piše Hina.

Voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju Jasmina Vraneš izjavila je da je taj test najbolji i pouzdan te da sâmō testiranje, od uzimanja brisa do laboratorijskih rezultata, traje otprilike tri i po sata, a od klasičnog testa razlikuje se samo po brzom sistemu uzorkovanja.

Svi pacijenti koji dolaze na ovo testiranje imaju uputnicu od porodičnog ljekara ili epidemiologa jer je riječ o osobama koje imaju simptome ili okolnosti zbog kojih se može sumnjati na zarazu korona virusom.

“Ovo mobilno uzorkovanje smo nazvali ‘drive in’ misleći da će svi građani razumjeti i da će doći autom, da će se uzorak uzeti vrlo brzo, a auto nastaviti dalje”, kazala je Vraneš te dodala da, uprkos tome, dio građana, iako posjeduje automobil, dolazi na testiranje pješke.

Način uzimanja uzorka

Vraneš je detaljno pojasnila način uzimanja uzoraka, koje će se raditi ispred NZJZ “Dr. Andrija Štampar”.

Rekla je kako je dobro da vozač koji dolazi na uzorkovanje ima masku koju je prilikom uzimanja brisa, odnosno uzorka potrebno malo spustiti kako bi se oslobodio nos, iz kojeg se za nekoliko sekundi posebnim štapićem uzme uzorak sline i ćelija.

Slična pravila važe i za osobu koju je neko drugi dovezao na uzorkovanje. Preporučuje se da sjedi na sjedištu smještenom dijagonalno u automobilu u odnosu na vozača.

“Na znak našeg djelatnika spušta se staklo, spušta se potom malo maska s nosa i obrisak je za par sekundi izuzet. Ne želimo zadržavanje nego što veću protočnost. Test nije brzi, on je najbolji mogući, samo je riječ o brzom uzorkovanju”, pojasnila je Vraneš.

Uzorak se uzima pomoću posebnog upijajućeg štapića, koji apsorbira veći broj ćelija iz nosne šupljine pacijenta.

Nalazi za tri i po sata

Riječ je o RT-PCR testu na tri gena, kazala je Vraneš, te dodala da se uskoro očekuje velik broj automobila, za čiji je protok potrebno pridržavati se propisanih pravila o kretanju na dolasku do Zavoda i na odlasku nakon obavljenog uzrokovanja. Najavila je kako očekuje da će uskoro biti moguće uzimati po jedan uzorak svake minute.

Naglasila je da se osobama koje dolaze pješke, bez automobila, uzorak uzima na stolici smještenoj sa strane, koja se nakon svakog pacijenta dezinficira.

“Test se dojavljuje nakon tri i pol sata, nakon što bude gotov u laboratoriju. Liječnik koji je uputio pacijenta odmah alarmira i epidemiologa, ako je test pozitivan, kako bi se poduzele sve potrebne mjere”, rekla je Vraneš.

Nalaze da su negativni također će dobiti svi ljekari opće i porodične medicine te pacijenti.

Jučer je od 7 ujutro do 19 sati na Zavodu tim testom testirano približno 150 osoba.

Izvor: Agencije