U Zagrebu plakati protiv obilježavanja Oluje

Uoči svečanog mimohoda danas u Zagrebu održano završno uvježbavanje pripadnika pješačkog i mehaniziranog postroja (Pixsell)

Na ulicama Zagreba danas su osvanuli natpisi i poruke protiv vojne parade koja treba da bude održana 4. augusta povodom obilježavanja godišnjice vojno-policijske akcije Oluja poput – “Rat je gotov, idite kući!” i “Rat je gotov, na mjestu voljno”, javili su hrvatski mediji, prenosi Tanjug.

Julija Kranjec iz Centra za mirovne studije izjavila je da je Centar za mirovne studije već u nekoliko navrata sa svojim izjavama za javnost podsjetio hrvatsku vladu i predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović  da je apsolutno neprihvatljivo i nepotrebno da se u društvu koje je nedavno prošlo ratne strahote na ulicu izvlači vojska.

“Hrvatskom društvu nije potrebna militarizacija, već suočavanje sa prošlošću i gradnja mira. Neprihvatljivo je na ovaj način obilježavati Oluju, u kojoj je stotine ljudi izgubilo živote, bilo protjerano, nestalo”, izjavila je Kranjec za portal Index.hr.

Rasipanje novca

Politički analitičar iz Zagreba Žarko Puhovski se, također, slaže da je ovakva parada nepotrebna, te da se radi o pravom rasipanju novca, a sve kako bi se hrvatski premijer Zoran Milanović na neki način sakrio od neugodnosti koje bi ga mogle dočekati u Kninu.

“Ovakve vojne parade održavaju samo Francuska i Rusija, po mom sudu to je za malu naciju besmislica”, rekao je Puhovski.

On tvrdi da je ova parada  rezultat toga da je hrvatski premijer Milanović na jedan svoj tipičan, zbrzani način htio da izbjegne da ga ‘nacionalistički primitivci’ u Kninu izvižde.

“U pravu je što se od toga želi na neki način maknuti, no ovo je malo skupa i promašena zabava u tu svrhu”, kazao je Puhovski.

Smatra da ovom paradom Hrvatska zapravo želi da sakrije svoju vojnu nemoć.

“Ne može se sakriti da je hrvatska vojska slaba i da je Hrvatska u tom pogledu slabe moći, iako nama vojska nije ni važna, jer smo u NATO-u”, rekao je Puhovski.

On je zaključio da je sve to za malu naciju ipak preskupa i promašena zabava.

Uoči svečanog mimohoda koji će u povodu 20. godišnjice vojno-policijske operacije Oluje biti održan 4. augusta u Zagrebu, danas poslijepodne održano je završno uvježbavanje pripadnika pješačkog i mehaniziranog postroja, koji je pažnju privukao moćnim oklopljenim i borbenim vozilima, uključujući atrakativne MRAP-ove i tenkove M-84.

Najveću atrakciju mimohoda – dvije hubice PzH 2000 teške po 50 tona javnost će moći vidjeti u utorak na dan mimohoda.

Završno uvježbavanje

U subotu su u vježbi sudjelovale samo dvije labudice koje će voziti to najnovije topničko sredstvo dometa od 30 do 80 kilometara koje mogu ispaljivati deset do trinaest granata u minuti.

U sklopu završnog uvježbavanja zagrebačkim ulicama u motoriziranom dijelu sudjelovale su Patrie, vozila MRAP, vozila HMMWV, motorna vozila i motocikli, tenkovi M-84 koji su na gusjenicama imali gumene čepove, borbena vozila pješaštva BVP M-80, kamioni Iveco, minobacači, sanitetska vozila, elektroagregat, pokretna poljska kuhinja, terenska borbena vozila M-ATV, namijenjena za izviđanje i potporu kretanja, te razna plovila, motocikli i druga vozila i sredstva.

Ulicama su prošli pripadnici Oružanih snaga Hrvatske, Ministarstva unutrašnjih poslova, vatrogastva i Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Hrvatske gorske službe spašavanja, veterana i  vojnih trupa.

Isped Nacionalne i univerzitetske knjižare održano je završno uvježbavanje pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

Izvor: Agencije