U Zagrebu otvoren Eurobasket

Otvorenju Eurobasketa prisustvovali su i politički te košarkaški dužnosnici (Petar Glebov / Pixsell)

Na glavnom zagrebačkog Trgu bana Josipa Jelačića u četvrtak navečer je otvoren 39. Eurobasket, koji će se, osim u Zagrebu, igrati još u Rigi, Berlinu, Montpellieru i Lilleu.

Eurobasket su otvorili hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Svjetske košarkaške federacije za Europu Turgay Demirel, prenosi Hina.

“Godine 1989. Zagreb je bio pozornica za veliki događaj, koji je potakao brojne talente da postanu veliki igrači. Zvijezde poput Dražena Petrovića, Tonija Kukoča i Arvydasa Sabonisa inspirirali su brojne dječake da postanu košarkaši. Ove će godine drugi košarkaši inspirirati novu generaciju da se počne baviti košarkom. Prvi puta Eurobasket organiziramo u četiri države, to je naša obveza, jer se moramo pridružiti našim navijačima”, izjavio je Demirel.

“Drago mi je što sam večeras s vama, na otvaranju najvažnijeg košarkaškog natjecanja. Hrvatska je u mnogim sportovima u svjetskom vrhu, a medalje s velikih natjecanja promovirale su nas u istaknutu sportsku naciju. Vjerujem da su i ti uspjesi pridonijeli da nam se povjeri organizacija dijela Eurobasketa. Uvjerena sam da će grad Zagreb biti gostoljubiv domaćin, a našim gostima želim da iz Zagreba ponesu lijepe uspomene”, naglasila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Milanović poslao izaslanika

Predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza Ivan Šuker je rekao kako je Zagreb centar svjetske košarke, jer se ove godine se u košarci ne događa ništa važnije od Eurobasketa.

Podsjetio je i na trofejnu prošlost hrvatske košarke, posebno se osvrnuvši na srebrnu medalju osvojenu na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine.

Okupljenima na glavnom zagrebačkom trgu obratio se i gradonačelnik Milan Bandić.

Na svečanosti otvaranja nazočne je, kao izaslanik hrvatskog premijera Zorana Milanovića, pozdravio ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar, koji je izrazio uvjerenje kako će zagrebačka Arena biti puna tijekom natjecanja u prvoj fazi natjecanja te da će se hrvatska reprezentacija što duže zadržati u Lilleu, gdje će se održati završnica.

Po završetku službenog dijela svečanosti, na Jelačićevom trgu koncert za okupljene održala je skupina Prljavo kazalište.

Izvor: Agencije