U Zagrebu oštećeno više od 26.000 građevina

Za svakog stanovnika osiguran je smještaj do trenutka sanacije njihovog doma (Reuters)

Nakon zemljiotresa u Zagrebu, u kojem je oštećeno više od 26.000 građevina, a neupotrebljivo ih je 1.900, za svakog stanovnika osiguran je smještaj do trenutka sanacije njihovog doma, izvijestili su u subotu iz Gradske uprave.

To se odnosi i na stanovnike centra grada i na vlasnike porodičnih kuća stradalih u nedjeljnom potresu, a koje su, nakon preliminarnih pregleda statičara, označene crvenom ili žutom oznakom (neupotrebljivo i privremeno neupotrebljivo), prenosi Hina.

Prema informaciji Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, od ukupno 26.197 oštećenih građevina na kojima su prijavljene štete, 9.642 su porodične kuće.

Crvenom, odnosno žutom oznakom označeno je ukupno 1.900 građevina.

Više od 1.300 intervencija vatrogasaca

Iz Gradske uprave su zbog, kako kažu, velikog broja zbunjujućih i netačnih informacija, ponovno pozvali građane koji nemaju alternativni smještaj da se jave na besplatne telefone, jer je za njih osiguran smještaj u Studentskom domu u Cvjetnom naselju.

Također, podsjećaju da je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić 23. marta proglasio elementarnu nepogodu za područje Grada Zagreba i pozivaju oštećenike, fizičke i pravne osobe na čijoj je imovini utvrđena šteta od prirodnih nepogoda da prijave štetu na imovini Gradskom povjerenstvu Grada Zagreba za procjenu šteta od prirodnih nepogoda u pisanom obliku.

Sve nadležne gradske službe i dalje su aktivne na terenu, a Javna vatrogasna postrojba Zagreb do subote je imala 1.316 hitnih intervencija vezanih uz posljedice zemljotresa.

Izvor: Agencije