Nove rekordne brojke zaraženih u zemljama regije

Zdravstvene vlasti preporučuju građanima da odgode sve aktivnosti koje nisu hitne, da nose maske, drže distancu te da pojačaju higijenu (EPA)

U zadnja 24 sata zabilježena su 1.424 nova slučaja zaraze korona virusom, a umrlo je 11 osoba u Hrvatskoj, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite, prenijela je Hina 

Današnji broj novozaraženih u toj zemlji ponovno je rekordan, a treći je put unazad sedam dana da broj novozaraženih na dnevnoj razini prelazi hiljadu.

Hrvatska, kao i zemlje iz regije, posljednjih dana bilježe nagli porast novozaraženih od korona virusa, zbog čega vlade uvode nove restriktivne mjere.

Slovenija je uvela policijski sat, u nekim dijelovima Bosne i Hercegovine zaštitnu masku je potrebno nositi i na otvorenom, dok je Crna Gora u nekoliko gradova ponovo uvela lockdown. Srbijanske zdravstvene vlasti ponovo su beogradsku dvoranu Arena preuredile u COVID bolnicu.

Najmanje 2.600 pacijenata preminulo je u tih pet zemlja od posljedica novog korona virusa od početka pandemije u martu ove godine, dok je skoro 130.000 zaraženo.

Zdravstvene vlasti preporučuju građanima da odgode aktivnosti koje nisu hitne, da nose maske, drže distancu te da pojačaju higijenu.

U BiH 922 novozaražena i 14 preminulih 

Bosna i Hercegovina je u posljednja 24 sata zabilježila 922 nova slučaja korona virusa, što je najviše od početka pandemije od marta, i 14 novih smrtnih ishoda.      

Zavodu za javno zdravstvo entiteta Federacija BiH prijavljeno je 2.278 uzoraka, od kojih su 654 pozitivna na korona virus.

Ranije je objavljeno da su zdravstvene vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska u poslednja 24 sata registrovale 268 novozaraženih, na 730 testiranih uzoraka. 

S više od 35.000 zaraženih od početka pandemije Bosna i Hercegovina je druga najpogođenija zemlja u regiji Zapadnog Balkana, nakon Srbije, koja je u utorak bilježila 36,608 zaraženih od početka pandemije, prema podacima web stranice Worldometers, koja se poziva na podatke vlada i agencija.   

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, u Kantonu Sarajevo je u protekla 24 sata potvrđeno 225 novih slučajeva zaraze korona virusom, javlja agencija Anadolija. 

U isto vrijeme, oporavljene su 53 osobe. Broj aktivnih slučajeva infekcije korona virusom u tom kantonu trenutno je 1.162.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije i ubrzanog širenja korona virusa zdravstvene vlasti u BiH pozivaju građane na maksimalan oprez, odgovorno ponašanje i striktno pridržavanje mjera lične zaštite.

U Mostaru broj zaraženih u odnosu na broj stanovnika tri puta veći nego u Hrvatskoj

Broj novozaraženih korona virusom u gradu Mostaru na 100.000 stanovnikau posljednje dvije sedmice je skoro tri puta veći nego broj oboljelih u Hrvatskoj ili čak skoro 13 puta veći od Njemačke, što prijeti potpunim urušavanjem zdravstvenog sistema, navodi Hina. 

Kako je srijedu izvijestio Dom zdravlja u Mostaru, incidencija u ovome gradu, broj novooboljelih od COVID-a 19 u 14 dana te pozitivnih PCR testova, pokazuje da je bilo 554,99 oboljelih na 100.000 stanovnika.

Istodobno u cijeloj Hrvatskoj u promatranome razdoblju broj novooboljelih je bio 193,8, što je skoro tri puta manje u odnosu na Mostar.  Njemačka je u tome razdoblju imala 40 zaraženih na 100.000 stanovnika, što je skoro 14 puta manje u odnosu na grad Mostar. 

“Iz navedenih podataka je evidentno da je transmisija u zajednici izvan nadzora te ukoliko se nastavi ovakav trend prijeti ozbiljna opasnost od urušavanja zdravstvenog sistema”, upozoravaju iz Doma zdravlja Mostar.

Pri tome su pojasnili kako je u posljednje dvije sedmice čak 30 djece školske dobi bilo pozitivno na virus SARS-CoV-2. 

Dnevni rekord u Srbiji – 512 zaraženih

Član Kriznog štaba Srbije epidemiolog Predrag Kon apelovao je na Beograđane da nose maske, ističući da ta mjera, uz održavanje distance, pruža zaštitu od korona virusa blizu 99 posto.

“Stav SZO [Svjetske zdravstvene organizacije] na početku pandemije je bio da ima smisla da masku koristi samo zaražena osoba kako bi sprečila prenos infekcije. Danas se govori da ukoliko svi nose maske i drže distancu zaštita je blizu 99 posto. Ukoliko nosi samo jedan zaštita za njega je oko 30 posto ako ostali ne nose”, napisao je Kon na Facebooku, prenio je Tanjug.

Dodao je da je mijenjanje stavova o maskama posljedica najnovijih istraživanja, a posebno nedvosmislenih razlika u uspješnosti suzbijanja pandemije tamo gdje se maske masovno koriste u odnosu na zemlje gdje se ne koriste.

Inače, U Srbiji je u posljednja 24 sata potvrđeno novih 512 slučajeva korona virusa, što je najviše novooboljelih u jednom danu od početka pandemije, objavilo je danas Ministarstvo zdravlja.

U istom periodu preminula je jedna osoba, ukupno 781.

U Sloveniji 1.503 novozaraženih i osam umrlih

U Sloveniji su u posljednja 24 sata službeno potvrđena čak 1.503 slučaja  zaraze korona virusom, a od posljedica COVID-a 19 još je osam osoba umrlo, objavia je u srijedu prijepodne slovenska vlada, prenijela je Hina.

Broj novozaraženih u srijedu najveći je dosad a najaveći dosadašnji broj novih slučajeva zaraze zabilježen je prošlog petka kad je novih infekcija bilo 898.

Broj ukupnih zaraza od početka epidemije s novim se podacima  povećao na 15.982 slučaja, aktivnih je od toga 8.860, dok se broj zaraženih na 100.000 stanovnika u razdoblju 14 dana sada već povećao na 423.

Kritičan je i dalje priljev novooboljelih u bolnice, pa je prema novom stanju hospitalizirano 333 pacijenata, od čega ih je 55 na intenzivnim odjelima.

S osam umrlih u posljednja 24 sata broj smrtnih slučajeva u Sloveniji se povećao na 200.

Predsjednik vlade Janez Janša sinoć je u jednom tweetu one koji su kršili odluku o policijskom satu upozorio da  “izrugivanjem” donesenih mjera ugrožavaju javno zdravlje i živote, te pozvao na razboritost u vrijeme prijetećeg drugog vala epidemije.

“Krajnje je vrijeme da nas ove brojke otrijezne, uvedene mjere su bile nužne”, naveo je premijer kojeg opozicija kritizira tvrdeći da je pogrešno upravljao epidemijom i da se zdravstveni i drugi sistemi nisu na vrijeme pripremili na ovakvo širenje virusa.

S. Makedonija: Rekordan 641 slučaj zaraze

U Sjevernoj Makedoniji je u posljednja 24 sata preminulo 12 osoba zaraženih korona virusom, pa je ukupan broj žrtava u  toj zemlji 862.

Ministarstvo zdravstva zabilježilo je novi 641 slučaj zaraze, što je najviše dosada u jednom danu.

Aktivno je 6.069 slučajeva, a ozdravila su 233 pacijenta.

Hospitaliziran je 481 pacijent, a pet je na respiratoru.

Crna Gora: Preminula tri pacijenta

U Crnoj Gori je u posljednja 24 sata testiran 691 uzorak, a pozitivnih je bilo 177 podaci su Instituta za javno zdravstvo te zemlje.

Najviše novih slučajeva registrovano je u Podgorici, 99. 

“Od jučerašnjeg presjeka, Institutu su prijavljena tri smrtna ishoda povezana sa COVID-19, i to kod pacijenata iz Bijelog Polja, Podgorice i Nikšića, rođenih 1952., 1930. i 1960. godine”, saopšteno je iz IJZCG.

Ukupan broj preminulih u Crnoj Gori povezanih sa korona virusom od početka juna iznosi 241, a od početka godine 250.

Izvor: Al Jazeera i agencije