U Vukovaru istraga zbog recitovanja partizanskih pjesama

Policija je sprovela istragu po nalogu tužilaštva (Al Jazeera)

Državno tužilaštvo u Vukovaru zatražilo je istragu zbog dojave da su u Osnovnoj školi u Boboti učenici recitovali partizanske pjesme.

Prema dojavi, to je od njih tražio jedan od nastavnika da bi na taj način obilježili Dan ustanka u Srbu.

Riječ je o stihovima Branka Ćopića iz pjesama Na Petrovačkoj cesti, Pjesma mrtvih proletera, Na putu slavnih predaka i Lika, te o poznatim pjesmama Druže Tito, mi ti se kunemo Radoslava Rotkovića, Mi smo Titovi Advana Hozića i Tito naprijed Vladimira Nazora, prenose hrvatski mediji. 

U vukovarskoj policiji potvrdili su da su dobili nalog tužilaštva, ali rezultate istrage nisu komentarisali.

Kulturno-umjetničko društvo iz Bobote pozvano je u augustu da gostuje u Srbu povodom organizovane komemoracije za žrtve pobune protiv terora NDH nad Srbima. 

Pjesme Ćopića i Vladimira Nazora

KUD Bobota odazvao se pozivu, ali su sa sobom poveli i nekoliko školske djece iz sela, koja su pjevala pjesme. U školi kažu da ništa od toga nije bilo u organizaciji ove ustanove. 

Predsjednik županijskog Vijeća srpske nacionalne manjine Svetislav Mikerević upozorio je da je ovo politički pritisak i zastrašivanje pripadnika srpske zajednice. 

On je istakao da niko ne krije da su djeca bila u Srbu, pa mu nije jasno čemu saslušavanja. 

“Nijedno dijete nije bilo prisiljeno da ide, roditelji su dali saglasnost. Djeca su u Srb išla prvenstveno zbog putovanja. Njihov nastup nije ni bio u okviru zvaničnog programa, već prije njegovog početka”, rekao je Mikerević. 

On je dodao da je riječ o pjesmama autora poput Nazora i Ćopića, koje nisu zabranjene. “Ne vidim u tome ništa sporno ni provokativno”, kaže Mikerević. 

Izvor: Agencije