Oglasi

U Venezuelu stigla prva isporuka pomoći Crvenog križa

Međunarodni savez Crvenog križa i Crvenog polumjeseca je spreman od polovice aprila rasporediti pomoć za 650.000 osoba.
Humnitarna pomoć bit će raspodijeljena bolnicama, u kojima vladaju hronične nestašiceEPA

Prva isporuka Crvenog križa stigla je u utorak u Caracas i bit će raspodijeljena bolnicama u kojima vladaju hronične nestašice.

Humanitarna pomoć u središtu je borbe između predsjednika Venecuele Nicolasa Madura i opozicionog lidera Juana Guaidoa, koji se proglasio privremenim predsjednikom i podržavaju ga zapadne zemlje.

"Odgovorno objavljujemo da je prva isporuka humanitarne pomoći Crvenog križa stigla u Venecuelu", rekao je Mario Villarroel, predsjednik venecuelskog Crvenog križa, na aerodromu "Simon-Bolivar" u Caracasu.

Pothranjeno 3,7 miliona osoba

Kutije medicinske opreme i lijekova obilježene kraticom Međunarodnog saveza Crvenog križa i Crvenog polumjeseca su istovarene iz aviona u kamione.

Bit će raspodijeljene raznim bolnicama zemlje, dodao je Villarroel.

Česti prekidi električne energije onemogućavaju upotrebu aparata za dijalizu i skenera.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, četvrtini od oko 30 miliona Venecuelanaca treba hitna pomoć.

Prema izvještaju organizacije, oko 3,7 miliona osoba pothranjeno je i najmanje 22 posto djece mlađe od pet godina hronično je neishranjeno.

Pomoć kao politička borba

Krajem marta Međunarodni savez Crvenog križa i Crvenog polumjeseca naveo je da je spreman od polovice aprila rasporediti pomoć za 650.000 osoba.

Venezuelski Crveni krst želi izbjeći svako politiziranje uspjeha humanitarne pomoći u utorak, rekao je Villarroel.

To će biti jako teško, jer je humanitarna pomoć u središtu političke borbe između Madura i Guaida ,koji se za privremenog predsjednika proglasio 23. januara.

Guaidoa je od tada priznalo pedesetak zemalja, među kojima su Sjedinjene Američke Države.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.