U utorak ključno glasanje britanskog parlamenta o Brexitu

Theresa May, Velika Britanija
May nije bila u stanju postići da njen dogovor o izlasku ratificira Britanski parlament koji ga je odbacio tri puta (EPA)

Britanska vlada objavila je u četvrtak da će se u utorak, 12. ožujka, u Donjem domu parlamenta održati drugo glasovanje o sporazumu o Brexitu koji je dogovoren s Bruxellesom, kazala je ministrica za parlamentarna pitanja Andrea Leadsom.

Bude li sporazum ponovno odbačen, premijerka Theresa May dopustit će glasovanje u istom tjednu o tome treba li Velika Britanija izići iz Europske unije bez sporazuma, ili bi Brexit trebalo odgoditi.

May je ranije najavila da će se ta glasanja održati u srijedu i četvrtak.

Brexit je predviđen za 29. ožujka.

Analitičari očekuju da će sporazum u utorak biti ponovno odbačen, a nije poznato hoće li May zastupnicima tada dati i treću priliku.

Žestoka kritika Brisela

Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt izjavio je u četvrtak da se britanska vlada još nada da se može ostvariti napredak u razgovorima o Brexitu s EU-om u ovom tjednu, uoči ključnog parlamentarnog glasovanja o sporazumu premijerke u idućem tjednu.

Uz samo 22 dana do britanskog napuštanja EU-a, May tek treba osigurati podršku svojem sporazumu o Brexitu u duboko podijeljenom Parlamentu, izazivajući sumnje i dodatnu neizvjesnost u vezi Brexita, najvećeg preokreta u politici te zemlje u više od 40 godina, prenosi Fena.

May se bori da uvjeri EU da pristane na promjene u aranžmanu u vezi irske granice, kako bi se spriječilo stvaranje takozvane tvrde granice između Sjeverne Irske i članice EU-a Republike Irske, ukoliko budući trgovinski odnosi ne budu dovoljni.

Razgovori ovoga tjedna koje je vodio državni tužitelj Geoffrey Cox nisu uspjeli dovesti do sklapanja sporazuma s EU-om, dok su službenici u Bruxellesu kritizirali prijedloge britanske strane i poručili Coxu da ih preradi i vrati se s njima u petak.

Izvor iz britanske vlade izjavio je kako je, dok  EU ne pokazuje nikakve znake napretka u razgovorima, malo nade da bi se bilo što moglo promjeniti tijekom idućih 48 sati, izražavajući sumnju da bi May mogla dobiti podršku svojem sporazumu u ključnom glasovanju idućeg utorka.

Hunt: Nadamo se uspjehu

Hunt je, međutim, izjavio da postoji potpuna jasnoća na obje strane kako bi se sporazum mogao usvojiti u Parlamentu i izrazio je nadu u napredak.

“Sada se vode iscrpne rasprave na obje strane u pokušaju da se pronađe put [za rješenje]”, izjavio je on novinarima, nakon što je održao govor u Škotskoj o kibernetičkim napadima.

“Obje strane žele pronaći put kroz ovo i nadamo se uspjehu u ovom vikendu uoči vremena za glasovanje”, kazao je šef britanske diplomacije.

Napredak u razgovorima tijekom vikenda dao bi May upravo onoliko vremna koliko joj je potrebno da iznese svoj sporazum pred Parlamentom tijekom glasovanja, za koje se nada da će poništiti njezin poraz iz siječnja, kada je golema većina zastupnika glasovala protiv sporazuma, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije