U učionici s djecom u Pjongjangu

Sjeverna Koreja smatra obrazovanje jednim od stupova svojeg komunističkog sustava jer djeca od malih nogu uče o ideoleogiji Radničke partije i značaju neovisnosti od stranog utjecaja i vladavine.

Al Jazeerina reporterka Teresa Bo dobila je dozvolu snimanja u Sjevernoj Koreji i posjetila jednu od škola u njezinom glavnom gradu Pyongyangu, čiji učenici vjeruju da njihovu zemlju čeka svijetla budućnost.

“Bit ću naučnica i raditi za budućnost svoje zemlje. Naši naučnici su već lansirali satelit Kam Yun-song 3. Želim slijediti njihov primjer i lansirati Kam Yun-song 567”, kaže učenica Kim Mi-han.

Djeca koja pohađaju Srednju školu I neki su od najboljih učenika u zemlji. Čini se da svi imaju isti san.

“Jedna zemlja, samo jedna Koreja. Naša zemlja je podijeljena na dva dijela i veoma sam tužan zbog toga”, navodi Chun Eu-jin.

„Pitanje ponovnog ujedinjenja Korejskog poluotoka veoma je bitna tema za mnogu djecu koja se ovdje školuju. Čak i na mapi u školama može se vidjeti da Korejski poluotok nije podijeljen”, javlja Teresa Bo.

Pod budnim okom vodiča

Ekipa Al Jazeera bila je pod budnim okom vodiča, koji su kontrolirali svaki njihov pokret… Ipak, uspjeli su vidjeti kako buduće sjevernokorejske generacije uče vrijednosti koje zagovara dinastija Kim, koja vlada ovom zemljom skoro 70 godina.

Na jednom od zidova objašnjena je jedna od ključnih vrijednosti ove komunističke države – Songun, ideologija prema kojoj je vojska na prvom mjestu.

“Nova generacija mora poznavati povijest i znati da su se njihovi roditelji i prošle generacije morali boriti za neovisnost. Ako nauče povijest i znaju šta su njihovi prethodnici preživjeli, neće dopustiti da to bude zaboravljeno i da suverenitet nacije opet bude ugrožen”, smatra Kang Hyon-gyu iz Odbora za kulturne odnose.

Zahvaljujući aktualnom vođi Kim Jong-unu, škola ima nove kompjutere, ali učenici kažu da nikad nisu koristili internet.

Vlada upravlja svim aspektima života građana, ali zamjenica ravnatelja škole Han Son-hui tvrdi da ne indoktriniraju učenike.

“Ne, ne! Naš cilj je obrazovati mlade ljude i fokusirati se na znanost, filozofiju i tjelesni odgoj. Kada je riječ o revolucionarnoj povijesti našeg vođe Kim Jong-ila, svi moraju učiti o njoj, moraju je znati i slijediti. Zato učenike podučavamo tome”, navodi.

I to je ono što se svugdje u Sjevernoj Koreji može čuti.

Riječ je o jednoj od najizoliranijih zemalja svijeta što očito ne uznemirava djecu koja uče da cijene neovisnost i samostalnost više od svega.

Izvor: Al Jazeera