U Tuzli dvije osobe preminule od H1N1 gripe

Virus može biti rizičan za osobe koje imaju oslabljen imunitet (EPA)

Prema informacijama koje je prikupio Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, u proteklih 15 dana kod dvije preminule osobe potvrđeno je prisustvo H1N1 gripe.

Kako je za agenciju Anadolija rekao Blaško Topalović, specijalista epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo TK-a, brzi testovi potvrdili su da su dvije osobe preminule nakon što su oboljele od virusa H1N1 gripe.

“Potvrđeno je to i brzim testom i PCR metodom u Sarajevu”, kazao je Topalović.

Govoreći o gripi H1N1, Topalović je istakao kako je nemoguće govoriti o generalnom broju zaraženih osoba na području Bosne i Hercegovine.

Epidemija u Evropi

“Nemamo podataka koliko je osoba zaraženo. Možda ima još pozitivnih na virus H1N1”, rekao je on.

Tvrdi i da su simptomi H1N1 gripe isti kao kod svake druge sezonske gripe.

“Isti su simptomi, uz kašalj, temperaturu, slabost, malaksalost, bolove u kostima, mišićima… Dakle, to je klasična klinička slika sezonske gripe”, zaključio je Topalović.

U Evropi je počela sezona epidemija, a u cirkulaciji su tip A virusa gripe, s podtipovima H3N2 i H1N1, saopćeno je Tanjugu iz Zavoda za javno Srbije, uz napomenu da gripe u toj zemlji još nema.

Kod troje pacijenata na brodsko-posavskom području u Hrvatskoj od početka ove godine utvrđen je virus gripe H1N1, odnosno svinjska gripa, piše Glas Slavonije.

“Pacijenti su s težom kliničkom slikom i drugim bolestima bili hospitalizirani”, rekao je ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Ante Cvitkovića.

U pandemiji svinjske gripe 2009. godine u Hrvatskoj registrirano je 56.236 oboljelih, a 28 ljudi je umrlo od posljedica infekcije virusom H1N1.

Oslabljen imunitet

Virus može biti rizičan za osobe koje imaju oslabljen imunitet, hronične bolesnike, malodobnu djecu, starije osobe te trudnice.

U Srbiji je krajem 2009. godine proglašena epidemija svinjske gripe na teritoriji cijele zemlje.

U toj zemlji su od te bolesti do decembra 2009. godine preminule 32 osobe, a od 556 hospitaliziranih osoba, 21 je na respiratoru.

Najčešći simptomi ove vrste gripe, koja se prenosi kapljičnim putem, su povišena tjelesna temperatura, kašalj ili curenje iz nosa, grlobolja, bolovi u tijelu, glavobolja, slabost, povraćanje ili proljev.

Izvor: Agencije