U turskom zatvoru: Samoubistvo osumnjičenika za špijunažu

Turska vodi istragu o tome da li dolazak dvojice osumnjičenih u tu zemlju ima veze sa ubistvom saudijskog novinara Jamala Khashoggija (Anadolija)

Jedan od dvojice pritvorenih u Turskoj zbog sumnji da su se bavili špijunažom u korist Ujedinjenih Arapskih Emirata izvršio je samoubistvo u zatvoru, javlja turski portal Haberturk, a prenosi Reuters.

Neimenovani izvor turske agencije Anadolija kazao da je jedan od osumnjičenika izvršio samoubistvo tako što se objesio u ćeliji u zatvoru Silivri.

Dvojica osumnjičenih uhapšeni su ranije ovog meseca i priznali da su špijunirali građane arapske nacionalnosti, rekao je ranije visoki turski zvaničnik.

On je dodao da Turska vodi istragu o tome da li njihov dolazak u tu zemlju ima veze sa ubistvom saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

Uhapšeni obavještajci?

Turska agencija Anadolija ranije je javila da je reč o dvojici obaveštajaca koji su uhapšeni u okviru istrage koju sprovodi Tužilaštvo u Istanbulu.

Novinar Jamal Khashoggi je ubijen pre šest meseci u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu.

Tursko tužiteljstvo tvrdi da je on zadavljen po ulasku u konzulat te da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdili.

Potom su podignuli optužnice protiv 11 osumnjičenih za ubojstvo, a tamošnje tužiteljstvo traži izricanje smrtnih kazni za pet prvooptuženih.

Izvor: Al Jazeera i agencije