U Turskoj više od 49.000 otkaza nakon neuspjelog puča

U ponedjeljak je sa dužnosti suspendirano 7.899 policajaca i 614 pripadnika žandarmerije (AP)

Četiri dana nakon pokušaja vojnog udara protiv turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, u Turskoj je otpušteno na hiljade zaposlenih u javnom sektoru zbog sumnje da su povezani s pobunom.

Riječ je o vojnicima, policajcima, sudijama, državnim službenicima, profesorima…

Turske vlasti optužuju sljedbenike Fethullaha Gulena, koji živi u dobrovoljnom egzilu u Sjedinjenim Američkim Državama, za organiziranje neuspješnog puča.

Zaplijenjeni dokumenti

Ministarstvo obrazovanja Turske suspendiralo je 15.200 zaposlenih u prosvjeti, a oduzete su i licence za 21.000 nastavnika koji rade u privatnim institucijama.

Vladin Odbor za visoko obrazovanje naredio je da ostavke podnese 1.577 dekana na svim univerzitetima.

Također je od rektora svih univerziteta zatražio pokretanje postupka u vezi s akademskim radnicima i uposlenima u administraciji zbog povezanosti s Gulenovim pokretom. Rezultati pokrenutih postupaka trebaju biti dostavljeni do 5. augusta.

Odbor je obustavio i imenovanja za rad izvan zemlje, akademicima koji nisu obavezni ostati van granica zemlje naložen je povratak.

U Nacionalnoj obaveštajnoj službi suspendirano je ukupno 100 ljudi.

Smijenjeno je 257 od 2.600 zaposlenih koji rade za premijera i njihova lična dokumenta su zaplijenjena.

U čistkama koje su uslijedile poslije neuspjelog udara smijenjeno je i 429 zaposlenih u Diyanetu, turskom Direktoratu za vjerska pitanja, u kojem radi više od 100.000 ljudi, saopćila je ta institucija.

U Ministarstvu za socijalnu politiku i porodična pitanja suspendirano je 393 službenika, a u Ministarstvu za razvoj 16 zaposlenih.

Suspenzije u snagama sigurnosti

U ponedjeljak je sa dužnosti suspendirano 7.899 policajaca, 614 pripadnika žandarmerije, 30 guvernera provincija i 47 guvernera distrikta, kao i 264 pripadnika lokalnih organa vlasti.

Premijer Binali Yildirim rekao je u ponedeljak kako je suspendirano i 1.500 zaposlenih u Ministarstvu finansija.

Prema riječima zamjenika premijera, zbog pokušaja puča, pravne procedure pokrenute su protiv 9.322 osobe.

Izvor: Agencije