U Turskoj uhapšen i službenik američkog konzulata

Zaposleni u američkom konzulatu turski je državljanin i drugi je lokalni član osoblja uhapšen ove godine (Anadolija)

Turske vlasti uhitile su 133 zaposlenika ministarstava financija i rada, a među njima i zaposlenika američkog konzulata, zbog čega je Washington izrazio zabrinutost, objavila je državna novinska agencija Anadolija.

Osumnjičeni su uhićeni zbog navodnog korištenja aplikacije ByLock, za koju Vlada misli da je koristi mreža Fethullaha Gulena, kojeg Ankara drži odgovornim za organizaciju prošlogodišnjeg neuspješnog državnog udara.

Gulen, koji živi u samonametnutom izgnanstvu u Pennsylvaniji od 1999. godine, opovrgava upletenost u državni udar u julu prošle godine.

Duboka uznemirenost SAD-a

SAD je “duboko uznemiren” uhićenjem zaposlenika konzulata u Istanbulu, prema izjavi veleposlanstva u Ankari, te ističe da su optužbe “u cijelosti neutemeljene”.

“Neosnovani anonimni navodi protiv zaposlenog u američkom konzulatu kvare odnose između dvije zemlje”, priopćilo je veleposlanstvo, a prenio Reuters.

Zaposlenik konzulata turski je državljanin i drugi je lokalni član osoblja uhićen ove godine.

Više od 50.000 ljudi zatvoreno je i čeka suđenje zbog optužbi za povezanost s Gulenom, dok je 150.000 otpušteno ili suspendirano s posla u privatnim i javnim sektorima.

Izvor: Agencije