U Turskoj se zabranjuju NVO

Mjere turske Vlade provode se kako bi se suzbio uticaj organizacija koje djluju protiv turske države (EPA)

Turska je zabranila aktivnosti 370 nevladinih organizacija, uključujući i one za zaštitu ljudskih prava i djece, zbog navodne povezanosti sa terorizmom, odluka je Ministarstva unutrašnjih poslova, koju je danas obrazložio zamjenik turskog premijera Numan Kurtulmus.

“Te organizacije nisu ugašene, one su suspendovane. Postoje snažni dokazi da su povezane sa terorističkim organizacijama”, rekao Kurtulmus.

Turska se, kako je dodao, bori protiv terorizma na više različitih frontova.

Borba na nekoliko frontova

“Pokušavamo da očistimo državne institucije od gulenista. U isto vrijeme borimo se protiv kurdskih ekstremista i Islamske Države Iraka i Levanta”, rekao je Kurtulumus novinarima, prenosi Reuters.

Od pomenutih 370 organizacija, 153 su osumnjičene za veze sa pokretom Fethullaha Gulena, 190 sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK), 19 sa ljevičarskom grupom DHKP-C, a osam sa ISIL-om, preciziralo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

Zbog navodnih veza sa sa imamom Fethullahom Gulenom, koga Ankara optužuje za organizovanje puča u julu, više od 110.000 ljudi u Turskoj je otpušteno sa posla, a 37.000 uhapšeno.

Pitanje smrtne kazne

Istovremeno, predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je pitanje smrtne kazne na dnevnom redu Vlade Turske, javlja Anadolija.

“Pitanje smrtne kazne je na dnevnom redu Vlade Turske. Nakon što parlament donese odluku o tome, kao što sam i ranije rekao, ja kao predsjednik ću potvrditi tu odluku. Zapad ne može odlučivati o tome. Mi donosimo odluku o ovom pitanju”, rekao je Erdogan tokom posjete gradu Sakaryi gdje je prisustvovao dženazi preminulom turskom vojniku.

Podsjetio je da je u Turskoj za odbranu zemlje tokom historije poginuo veliki broj vojnika.

“I mi ćemo danas, s našom vojskom, policijom, svi zajedno nastaviti tu borbu. Bitno je da sačuvamo jedinstvo i da ostanemo jaki. Ne smijemo ugroziti naše bratstvo i solidarnost, jer ćemo samo tako uvijek biti pobjednici”, kazao je Erdogan.

Izvor: Agencije