U Turskoj pronađena Biblija stara 1.200 godina

Turska, Policija
Turske vlasti nastoje suzbiti pokušaje krijumčarenja drevnih artefakata (Anadolija)

Biblija stara 1.200 godina pronađena je u turskoj pokrajini Diyarbakir za vrijeme akcije organizirane protiv krijumčara vrijednim povijesnim nalazima, izvijestile su u utorak pokrajinske vlasti. 

Trojica osumnjičenika uhićena su dok su u ponedjeljak pokušavala prodati drevnu knjigu u gradu Kayapininu, kaže se u priopćenju iz ureda guvernera Diyarbakira, prenosi Hina.

Vrijedna Biblija ima ukupno 34 stranice ispisane zlatom.

Turistička važnost historijskog naslijeđa

Iz ureda guvernera objavljeno je da je u pritvoru završilo šest osumnjičenih, no nisu iznesene pojedinosti.

Regija je poznata po brojnim svetim mjestima koje su štovali kršćani, a turske vlasti već dulje vrijeme nastoje suzbiti pokušaje krijumčarenja drevnih artefakata.

Svake godine provode niz organiziranih operacija protiv krijumčarenja vrijednim povijesnim predmetima da bi se spriječila njihova prodaja te da bi se zaštitilo bogato kulturno naslijeđe zemlje.

Takve su akcije iznimno značajne za Tursku, zemlju s približno 3.000 drevnih gradova koji su ostali iza 42 civilizacije.

Turski se turizam uvelike oslanja na bogato povijesno naslijeđe u nastojanju da privuče milijune stranaca svake godine.

Aja Sofija: Crkva, džamija, muzej

U Istanbulu je Aja Sofija, koja je gotovo 1.000 godina bila kršćanska crkva, potom 500 godina džamija, a danas je muzej.

Turci su je, nakon osvajanja Carigrada 1453., pretvorili u džamiju, a od 1935. jedan je od najposjećenijih muzeja na svijetu.

Kršćani čine manjinu među pretežno muslimanskim stanovništvom Turske, zemlje u kojoj živi 82 milijuna ljudi.

Izvor: Agencije