Oglasi

U Turskoj 2,2 miliona sirijskih izbjeglica

Za infrastrukturu, hranu i ostalu brigu o sirijskim izbjeglicama, Turska tvrdi da je potrošila 6,7 milijardi eura.

4uZ9e46_Li8

Turska je primila najveći broj izbjeglica koje dolaze iz Sirije, od kojih se većina još nalazi u toj euroazijskoj državi.

Prema informacijama turske Vlade, ova zemlja primila je blizu 2,2 miliona izbjeglica iz Sirije, od početka oružanih sukoba. Za infrastrukturu, hranu i ostalu brigu o sirijskim izbjeglicama, Turska tvrdi da je potrošila gotovo 6,7 milijardi eura.

Inače, dvije zemlje dijele granicu u dužini od 900 kilometara, a najveći broj Sirijaca potražio je spas u Turskoj, upravo zbog takozvane politike „otvorenih vrata“koju Ankara drži prema južnom susjedu.

Ugrožen šengenski sporazum

Nakon Turske, najveći broj Sirijaca, njih 1,2 miliona, izbjeglo je u Liban čime se broj stanovnika te države povećao za četvrtinu.

Treća destinacija je Jordan gdje je utočište našlo gotovo 630.000 Sirijaca.

Za sada, procjene su da je blizu 350.000 izbjeglica iz Sirije došlo do zemalja Europske unije, što je ugrozilo šengenski sporazum i dovelo u pitanje zajedničku politiku prema izbjeglicama.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.