U Tunisu proglašeno vanredno stanje

Predsjednik Tunisa Beji Caid Essebsi proglasio je danas vanredno stanje, zbog napada  na turiste na plaži u ljetovalištu Sousse, kada je ubijeno 38 stranih turista, uglavnom Britanaca, objavila je tuniska agencija TAP.

Pozivajući se na saopštenje iz kancelarije predsjednika, agencija navodi da je vanredno stanje privremeno i daje vladi više fleksibilnosti, a vojsci i policiji više ovlaštenja, dok istovremeno ograničava pravo na javna okupljanja, navodi Reuters.

U Tunisu je vanredno stanje zadnji put bilo na snazi 2011. godine, tokom pobune protiv autokratskog vladara Zine El Abidine Ben Alija.

Naoružani policajci

Tuniske vlasti su već pojačale mjere bezbjednosti nakon napada u Sousseu izvedenog 26. juna, pa su u hotele i plaže obezbjeđivali naoružani policajci.

Za napad u Souesseu je odgovornost preuzela Islamska država Irak i Levant, a 37 ljudi  poginulo je u napadu naoružanih ljudi na dva hotela u ljetovalištu na jugu Tunisa.

Napadi su se dogodili ispred hotela u mjestu Sousse, jednoj od najpopularnijih turističkih destinacija u Tunisu.

Među ubijenima su bili turisti, kao i naoružani napadač.

Tunis je u stanju povišene pripravnosti još od marta, kada se dogodio napad na muzej Bardo i kada je također ubijena grupa stranih turista.

Izvor: Al Jazeera i Agencije